L’estat oblidat que va participar en mundials i en les Olimpíades

La Primera Guerra Mundial va reconfigurar el mapa d’Europa, amb cinc votacions en els antics territoris alemanys, inclosa la part de parla alemanya de Bèlgica o a Silèsia. Tanmateix el cas més complicat era la regió del Saar, una reclamació de França d’ençà que l’havia perdut el 1815 però clarament de majoria alemanya.

El territori va quedar com un estat controlat per la Societat de Nacions, però de facto administrat per França i va retornar a Alemanya el 1935 quan un 90% dels votants van optar per la reunificació. Després de la Segona Guerra Mundial va tornar a sorgir el problema, i es va tornar a crear un estat independent, el qual va formar part entre 1950 i el 1956 del Consell d’Europa, de la FIFA, i va prendre part en les Olimpíades de 1952 de Hèlsinki i als tornejos classificatoris del Mundial de Futbol de 1954 a Suïssa.

La fase classificatòria pel mundial té la peculiaritat que el conjunt de Saar es va enfrontar a l’Alemanya Federal, amb qui es reunificaria després d’un referèndum el 1955. A més, la selecció va guanyar un partit contra Noruega.

Continuant amb el futbol, el país tenia la seva pròpia lliga, que va ser incorporada en la temporada 1951/52 en l’estructura alemanya. El principal equip, el FC Saarbrücken, amb un nivell més alt que la resta de conjunts, va ser convidat per França a participar en la Ligue 2. L’equip va guanyar el campionat, però no li va ser permès ascendir, en gran part per l’oposició d’altres clubs, com l’Estrasburg, el qual s’havia vist obligat a jugar a Alemanya durant la Segona Guerra Mundial.

El club decidiria llavors crear la Saarland Pokal, de caràcter amistós i on van participar estats de diversos països i la primera edició la guanyaria el mateix FC Saarbrücken contra l’Stade Reims. Finalment, de la mateixa manera que la resta d’equips del Saar, s’incorporaria a la lliga alemanya, com també faria tot el país uns anys després.

- Publicitat -

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Els més llegits

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca