Torra s’adreça l’ONU per denunciar les amenaces del Suprem

"Em permeto el terme 'presos polítics' perquè estic convençut que ho són"

Publicitat

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha enviat una carta a l’alta comissionada de les Nacions Unides, Michelle Bachelet, en la qual critica que no s’ha permès als polítics empresonats per impulsar l’1-O passar el confinament a casa per “amenaces” del Tribunal Suprem (TS).

En la missiva que ha consultat Europa Press, el president català destaca les directrius que les Nacions Unides apuntaven el passat 25 de març –en el marc de les mesures contra el coronavirus– d’alliberar les persones que estan empresonades sense prou base legal, i Torra assegura que és el cas d’aquests polítics: “Em permeto el terme ‘presos polítics’ perquè estic convençut que ho són”, remarca.

El president català relata que la Generalitat té transferides les competències en matèria penitenciària per dur a terme aquestes recomanacions, però que el TS, a través d’un comunicat de premsa, “va advertir i va amenaçar les autoritats penitenciàries catalanes de possibles conseqüències legals, de caràcter penal, si acordaven permetre que, durant el temps que duri aquesta situació d’alarma i pandèmia, els presos classificats en règim de l’article 100.2 del Reglament Penitenciari s’estiguessin als seus domicilis en règim de confinament”.

Torra també valora que el Tribunal Suprem va abocar “les amenaces” perquè la mesura afectaria, entre d’altres, els líders independentistes.

Publicitat

“Com vostè comprendrà res em complauria més que complir íntegrament amb les seves indicacions però, a conseqüència de les amenaces del Tribunal Suprem les corresponents juntes de tractament dels centres penitenciaris afectats han decidit que no permetran que els presos polítics, ni cap altre classificat en el règim abans descrit, passi la pandèmia als seus corresponents domicilis”, afegeix.

En la carta, el president català continua explicant que des del començament de la pandèmia ha insistit en la necessitat d’aplicar mesures de quarantena “que, finalment, el Govern espanyol també ha reconegut com adequades”.

Amb tot, Torra es disculpa per distreure-la de les seves funcions, però insisteix en la necessitat de posar-la en coneixement de la situació que afecta les persones preses i els polítics de les presons catalanes perquè pugui apreciar “els impediments” que posa el TS.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes