La reconversió del General de Catalunya

De centre privat amb atenció integral a hospital de suport pel brot d'Igualada

Publicitat

L’Hospital General de Catalunya, ubicat a Sant Cugat del Vallès, és un dels centres privats que ha experimentat un canvi radical en el seu funcionament a causa del coronavirus. “Ens hem convertit en un hospital brut, és a dir que tota la nostra activitat es centra íntegrament en atendre malalts de COVID-19, la majoria procedents de la Conca d’Òdena”, ha explicat Isabel Zapata, delegada de CCOO a l’equipament. Apunta que hi ha 295 ingressats amb el virus i assenyala que el centre s’ha “reestructurat” per poder-los atendre. “Hem triplicat la capacitat de la UCI, ara hi tenim 39 pacients, i l’activitat ordinària s’ha derivat a la Clínica del Vallès”, indica. A més, revela que el 17% de la plantilla “està de baixa perquè s’ha contagiat”.

Des de que el passat 21 de març Salut va anunciar que 180 llits de l’Hospital General de Catalunya es destinarien a pacients coronavírics procedents de la Conca d’Òdena, el dia a dia d’aquest centre privat de Sant Cugat del Vallès s’ha capgirat completament.

Tot i que en les darreres setmanes més d’una vintena de malalts han estat donats d’alta, encara hi ha 295 persones infectades ingressades.

“El primer que vam fer va ser derivar tota la nostra activitat ordinaria a l’altre centre que tenim a la comarca, la Clínica del Vallès”, explica Isabel Zapata, delegada de CCOO a l’hospital vallesà.

Publicitat

Apunta que també s’ha reestructurat l’equipament. “Totes les plantes estan destinades a atendre pacients amb COVID-19, i hem ampliat notablement la UCI, passant de 10 a 37 llits”, indica.

Zapata assegura que a hores d’ara no tenen dèficit de respiradors, fins hi tot apunta que tindrien capacitat per assumir més pacients crítics perquè els respiradors que hi ha als quirófans “no s’estan fent servir”. A més, assenyala que s’han pogut mantenir un quirófan net amb un circuit diferenciat per a possibles emergències.

Manca de recursos humans

Per contra, considera que manquen recursos humans perquè el 17% de la plantilla es troba de baixa “perquè s’ha contagiat”. Recorda que en aquest hospital hi treballen 1.100 professionals. “Estem desbordats, ens veiem obligats a doblar i triplicar les jornades, sense poder fer els descansos que toquen”, assegura.

Remarca que la direcció en cap cas els està exigint aquest esforç, però manté que el sentit del deure els porta a fer-ho perquè els pacients necessiten que els atenguin. “No arribem a la situació de col·lapse perquè tothom està fent més del que pot i perquè s’estan habilitant hotels”, subratlla Zapata. Per tot plegat diu que han demanat a l’empresa “una compensació econòmica”.

Preocupació pel material

Pel que fa a la medicació, comenta que cada cop es prioritzen més els tractaments per via oral pels pacients que estan a planta. “Creiem que els que són per via intravenosa s’estan reservant pels malalts que hi ha a la UCI i els que poden arribar-hi en les properes setmanes”, considera.

La delegada de CCOO també s’ha referit als equips de protecció i ha dit que “l’empresa va fer una bona previsió”. Tot i que assegura que ara disposen de material suficient, adverteix que la situació “va fluctuant”. Per exemple, explica que fa dues setmanes no disposaven de bates impermeables i van decidir adaptar unes bosses d’escombraries. Zapata reconeix que estan preocupats pel que pugui passar en el futur i per això diu que intenten allargar els equips de protecció “durant tot un torn sencer”.

En aquesta mateixa situació es troben altres centres de la comarca com MútuaTerrassa. El sindicat CCOO en aquest hospital, ha instat la direcció del centre a garantir els requeriments mínims i ha advertit que en cas que això no es compleixi “podria emprendre accions legals”.

A l’hospital egarenc també s’ha ampliat la UCI i s’ha afegit un tercer llit a les habitacions que en tenien dos. A banda, a la part privada, on hi havia dormitoris individuals, s’hi està posant un llit addicional. “Això provoca que tens més malalts per planta i per infermera i per metge”, explica Juan Carlos Delgado, responsable de Salut de CCOO al Vallès Occidental.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes