El PMI augura una recessió sense precedents a Espanya

El Purchasing Managers Index (PMI) és un indicador macroeconòmic que reflexa la situació econòmica d'un opaís segons les dades de les empreses més rellevants

Publicitat

L’activitat del sector serveis va registrar al març una caiguda sense precedents a causa de les mesures de confinament, segons reflecteix l’índex PMI, que va caure fins als 23 punts en relació amb els 52,1 del mes de febrer, que va suposar la destrucció d’ocupació més intensa des de la recessió mundial, fet que suggereix una alta probabilitat de contracció aquest segon trimestre, segons IHS Markit.

L’enfonsament del sector serveis al març se suma així a la forta caiguda de l’activitat del sector manufacturer, l’índex PMI del qual es va situar en 45,7 punts durant el tercer mes de l’any en relació amb els 50,4 del mes de febrer, la pitjor lectura des del 2012, cosa que ha situat la dada de l’índex PMI compost en els 26,7 punts, respecte als 51,8 del mes anterior.

“L’enquesta del mes de març exposa la propagació de la pandèmia i l’esforç per contenir-la, perquè les empreses del sector serveis van registrar caigudes sense precedents de l’activitat, de les noves comandes i de la confiança empresarial. L’impacte es va centrar, com era d’esperar, en sectors que depenen del contacte social, com hotels i restaurants”, ha advertit Paul Smith, economista d’IHS Markit.

Davant la disminució sense precedents de l’activitat i de les noves comandes, les empreses del sector serveis espanyol s’han mostrat més amoïnades que mai pel futur. Així, la confiança pel que fa als propers dotze mesos ha caigut bruscament fins a un punt que no s’ha observat mai en la història de l’estudi, amb una preocupació considerable sobre l’impacte a llarg termini que la pandèmia pot tenir en l’activitat.

Publicitat

D’aquesta manera, juntament amb les fortes caigudes de les càrregues de treball, moltes empreses van optar per reduir les seves plantilles al març. La taxa de destrucció d’ocupació va ser la segona més ràpida que ha registrat l’estudi fins avui, tan sols superada pel declivi que es va observar en l’apogeu de la crisi financera del febrer del 2009.

“Ara mateix, mirar de quantificar la magnitud i durada de la pandèmia en termes de caigudes del PIB i l’ocupació és extremadament difícil, però en general existeix una alta probabilitat que la gravetat de la recessió aquest segon trimestre superi tot el que vam observar durant la forta recessió del 2008/2009”, ha afegit Smith.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes