El reglament de la Renda Garantida de Ciutadania és a un pas d’aprovar-se

La prestació arriba a 125.233 beneficiaris

Publicitat

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha informat aquest dijous que el reglament de la Renda Garantida de Ciutadania està ja en el seu tram final d’aprovació. Va rebre divendres passat el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora, que s’està valorant per enviar al Consell Tècnic i, finalment, al Consell Executiu per a la seva aprovació en les properes setmanes. La renda ha arribat aquest 1 d’abril a la seva última fase d’implementació, amb el 100% de l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya. La prestació arriba a 125.233 beneficiaris, amb una dotació mensual de 31,2 MEUR. L’import del febrer d’aquest 2020 supera en més de 13 milions el d’agost del 2017, just abans d’implementar-se.

En arribar a l’últim tram del seu desenvolupament, la RGC i el seu llindar puja fins a 664 euros per a unitats familiars formades per un membre, el 100% de l’IRSC, davant del 97% anterior. Així, creix també fins a 996 euros per a les unitats familiars de dos membres (150% de l’IRSC), 1.096 per a les de tres (165%), 1.195 per a les de quatre (180%) i 1.208 per a les de cinc o més membres (182%).

La RGC té vigents actualment 80.377 expedients –que arriben a 125.233 beneficiaris–, entre els que hi ha 32.903 que correspon al col·lectiu de persones que poden ser inserides laboralment pel Servei Públic d’Ocupació (SOC), i 47.474 del col·lectiu de Prestacions Socials, és a dir, persones que no estan en edat o capacitat de treballar. La majoria de beneficiaris es troben a la demarcació de Barcelona (72%), seguida per Girona (10%), Tarragona (9%) i Lleida (6%).

El pla de resolució dels recursos pendents que es va endegar fa uns mesos ha servit per incrementar el ritme de resolució considerablement en els darrers mesos, fins a arribar a una mitjana de 547 recursos mensuals resolts. A més, s’ha millorat en 21 punts el percentatge de resolució de recursos. La mitjana de recursos entrats ha disminuït fins als 220 mensuals actuals, davant dels 1.267 que hi va haver entre març i agost del 2018.

Publicitat

Majoria de dones

Pel que fa al perfil, hi ha una majoria clara de dones entre els titulars d’aquesta prestació, superant el 60%, mentre que el 18% dels perceptors són estrangers, dada que es manté estable. Del col·lectiu SOC, la majoria de persones (65%) té entre 35 i 55 anys, mentre que en els titulars de l’RGC de Prestacions Socials, més de la meitat (55%) supera els 65 anys.

De les persones que integren el col·lectiu SOC, el 93% rep la prestació complementaria d’activació i inserció perquè segueixen activament un programa individualitzat per trobar feina. Des de setembre del 2017, un total de 7.376 famílies perceptores de l’RGC han sortit del programa perquè s’han inserit laboralment, una mitjana de 246 famílies al mes. Alhora, les oficines del departament han realitzat més de 224.300 serveis d’orientació i formació a perceptors de l’RGC, entre les que hi ha més de 33.200 orientacions, 24.300 sessions d’inici del pla d’inserció i 9.900 programes de mesures actives d’inserció.

En els dos primers anys, la RGC ha rebut 119.845 sol·licituds, i fins a 188.105 persones han demanat cita prèvia per ser ateses. El 100% de les oficines dóna cita en menys de quatre setmanes d’espera, mentre que les sol·licituds del col·lectiu SOC es resolen de mitjana en un termini de 1,5 mesos, inferior als 2,5 mesos que estableix la llei.

Durant el mes de febrer del 2020, el 41% de noves sol·licituds del col·lectiu SOC valorades complien els requisits necessaris, mentre que també ho feien el 66% de les sol·licituds del grup de Prestacions Socials. Aquests percentatges suposen una millora respecte als del primer any de vigència de la prestació, quan eren del 8% i del 35%, respectivament. El principal motiu d’incompliment dels requisits és disposar d’ingressos superiors als llindars que estableix la llei (40%), i el segon motiu és que el titular o algun dels beneficiaris treballin a jornada completa (11%).

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca