Aragonès: “No vull entrar en retrets”

"Crec que seria un error que ens tiréssim el coronavirus pel cap"

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha rebutjat aquest diumenge entrar en “retrets” amb l’executiu espanyol per la gestió del coronavirus. “Crec que seria un error que ens tiréssim el coronavirus pel cap”, ha dit en una entrevista al digital ‘El Nacional’. Aragonès ha constatat que el confinament total arriba “tard”, però ha afegit: “benvingut sigui”. Al seu parer, fins i tot des del punt de vista merament econòmic, és millor fer l’aturada total ara “per poder sortir molt més forts després”. També ha aprofitat per insistir que les reclamacions que havia fet el Govern no eren “per una qüestió territorial ni ideològica, sinó per un criteri marcat per experts”.

Publicitat

Aragonès ha constatat que és evident que hi haurà efectes econòmics d’aquest confinament, però ha opinat que “és molt millor fer aquesta aturada de l’activitat ara i salvar moltes més vides que no pas no fer-la i que hi hagi un cost en vides humanes molt més alt, perquè també tindria uns efectes econòmics”.

En aquest sentit, ha assegurat que s’està treballant per importar material i testos per incrementar el nombre de proves que es poden fer. En aquest sentit, ha remarcat que la recentralització aprovada pel govern espanyol s’ha vist “superada” per la realitat, ja que el 90% de les compres les continua fent el Govern. Aragonès ha indicat que s’ha produït una “confusió absoluta” en aquest sentit. “Ara el govern espanyol diu que les seves són complementàries a les que puguem fer nosaltres, però això no és el que es va aprovar en el seu moment”, ha subratllat.

En preguntar-li si demanaria la dimissió del ministre de Sanitat, Salvador Illa, Aragonès ha reiterat que no vol entrar en una dinàmica de retrets, “i menys en plena emergència”.

Sistema sanitari amb una base “molt damnificada”

Aragonès ha reconegut que el sistema públic de salut “porta arrossegant durant molt de temps dèficits que tot just fa dos o tres anys que s’han començat a reconduir”. “És evident que quan parteixes d’una base que ja estava molt damnificada, és molt difícil fer-ho”, ha afegit.

El vicepresident també ha tornat a demanar que s’aprovin els pressupostos, per després modificar-los i reorientar la prioritat cap al coronavirus. Tots aquells àmbits que no siguin essencials i que potser podrien tenir una millora, ha dit, “hauran d’esperar una mica”. Aragonès confia poder-los aprovar la segona quinzena d’abril. De moment falta el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes