Huawei es planteja paralitzar la donació de mascaretes a Europa pels atacs de Borrell

L'Alt Representant de la UE afirma que darrera l'oferiment d'empreses xineses hi podria haver "intencionalitat política"

Publicitat

Huawei hauria decidit frenar l’enviament de centenars de milers de mascaretes a Europa per lluitar contra el coronavirus després d’un polèmic article de l’Alt Representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors i Política de Seguretat, Josep Borrell. En l’escrit, Borrell alerta que darrera l’oferiment d’empreses xineses hi podria haver “intencionalitat política”. “Hem de ser conscients que existeix un component geopolític que inclou la lluita per influir manipulant la interpretació dels esdeveniments i mitjançant la política de la generositat”, avisava l’Alt Representant de la UE. Unes afirmacions que haurien molestat enormement la multinacional xinesa de telecomunicacions, segons ha destapat el diari d’informació europea Euroactiv.

El portal –que cita com a font un alt dirigent de Huawei- afirma que el gegant xinès reduirà el seu programa europeu de donació de mascaretes pel temor de veure’s embolicat en un “joc de poder geopolític” més ampli després dels comentaris de Borrell. “Aquest no és el tipus de narrativa amb la qual ens volem vincular. Posarem punt final al nostre programa de donació de mascaretes a Europa. Per nosaltres mai ha estat una campanya de relacions públiques”, hauria afirmat molest un dels responsables de la multinacional. No obstant això, la companyia ha anunciat també que es manté predisposada a tenir les converses necessàries amb les autoritats sanitàries d’Europa que necessitin de forma extrema equips addicionals.

Per la seva banda, Borrell s’ha afanyat a desmentir aquesta informació d’Euroactiv i ha assegurat que es tracta de “fake news”, segons ha avançat Okdiario. L’Alt Representant de la UE per a Afers Exteriors i Política de Seguretat certifica que Huawei seguirà produint mascaretes per a Europa i ha posat d’exemple la recent donació d’un milió de mascaretes a Espanya per part del president i fundador de Huawei, Ren Zhengfei. “Tot plegat s’ha precipitat per un comentari en un article al meu blog –que es pot veure- on afirmo que hi ha una batalla de narratives sobre quin sistema és millor per fer front a aquesta crisi”, ha puntualitzat Borrell, que reitera que “hi ha països que usen la seva ajuda com una forma d’afirmar-se internacionalment”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes