Segueix l’onada de retrets de Colau contra Torra

Considera que el que exigeix el president és "abstracte" i l'insta a concretar

Publicitat

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha reclamat aquest divendres al president de la Generalitat, Quim Torra, una millora en la gestió de les residències de gent gran –ha assegurat que molts ajuntaments estan atabalats per la situació– i li ha retret: “No entenc que es passi tot el dia parlant del confinament, i que competències que li són pròpies no s’estiguin gestionant amb el màxim esforç”.

Així s’ha pronunciat la màxima responsable de la capital catalana en una entrevista a Ràdio 4 que ha recollit Europa Press, en la qual també ha retret al president català que la seva petició a l’Estat de confinar concretament Catalunya es plantegi “en termes abstractes i confrontatius” i li ha demanat concreció.

Ha defensat que tots els polítics amb responsabilitats tenen la prioritat de protegir la població, però ha demanat a Torra que especifiqui quines activitats vol aturar: “Nosaltres a Barcelona, quan es va fer el decret d’alarma, vam presentar un decret detalladíssim, molt abans que la Generalitat, que deia què era un servei essencial i què no”.

També ha explicat que l’Ajuntament va paralitzar les obres públiques i va demanar a l’Estat que ho fes amb les privades –encara no ho ha fet–, mentre observava amb perplexitat a començament de setmana que la Generalitat no ho havia fet amb les seves.

Publicitat

Colau, a més, ha dit que no se sent representada quan les gestions es generalitzen i el debat es converteix en un “Madrid ho fa tot malament i Catalunya tot bé”, i ha apuntat que de la mateixa manera que ella demana a l’Estat que aturi les obres, també demana a la Generalitat que actuï millor amb les residències.

Hotels habilitats

Ha destacat que a Barcelona hi ha famílies que viuen en pisos molt petits amb condicions higièniques molt justes, “una crisi amb un biaix social molt gran”, i ha plantejat que, si cal, es puguin utilitzar hotels per a persones que tinguin símptomes i no es puguin aïllar.

També ha destacat la necessitat de suspendre els lloguers de privats “si o sí”, com ha fet l’Ajuntament amb els seus 12.000 lloguers municipals, i ha concretat que s’ha de fer en el cas de botigues i altres comerços que han hagut de tancar o han disminuït els seus recursos.

No obstant això, ha subratllat que la impossibilitat de fer-ho es materialitza en la incapacitat d’anteriors consistoris de no haver fet un parc públic de lloguers.

Sanitaris d’altres llocs

Ha valorat la feina dels serveis essencials, i ha proposat que vinguin metges d’altres llocs “com han fet altres països”, i quan passi el pic de la pandèmia a Catalunya, que també els catalans n’ajudin d’altres, i s’ha referit a una globalització de solidaritat i empatia.

En aquest sentit, ha considerat que Europa està fallant i que no li sorprèn perquè ja va actuar així amb la crisi dels refugiats: “Europa no està unida i no té les prioritats clares”, ha resolt la màxima edil barcelonina.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes