La Generalitat rebutja els primers ERTO

Ginesta demana al SEPE flexibilitzar els processos per rebre la prestació d'atur

Publicitat

La Generalitat ha rebutjat els expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) presentats per Dexeus a Barcelona, que afectava a 418 professionals, i el de l’empresa de components d’automoció Lear a Tarragona, que afectava als 629 empleats, segons publica ‘La Vanguardia’.

En una entrevista de Catalunya Ràdio recollida per Europa Press, el secretari de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Josep Ginesta, ha explicat que en el cas de Dexeus consideren que “no es donen les causes” per presentar un ERTO per causa de força major derivada del coronavirus.

Ginesta ha indicat que aproven la majoria dels ERTO que es presenten en Catalunya: “Només cal mirar per la finestra i veure com està el país i l’activitat econòmica”.

No obstant això, ha apuntat que hi ha expedients que les empreses presenten per causa de força major i no correspon: “En l’àmbit sanitari, els professionals han d’estar al servei del sistema”.

Publicitat

Així, ha diferenciat entre les empreses afectades directament per les mesures derivades de l’estat d’alarma, com les dedicades al comerç i la restauració, i les del sector sanitari i relacionades amb el sector de l’alimentació: “Just ara hem d’evitar que la cadena es trenqui”.

Ha defensat que, en aquests casos, els expedients no s’han de presentar per causa de força major, sinó per raons productives, ja que en alguns casos es tracta d’empreses que han vist reduir les seves vendes: “Els desestimem i recomanem presentar un altre per causes ordinàries”.

Fins al dijous, els treballadors afectats per ERTO presentats a causa de l’afectació que els ha produït la crisi del coronavirus se situaven en els 407.278, amb un total de 51.340 expedients.

Prestació atur

Ginesta s’ha unit a la petició de sindicats i ha fet una crida al Servei Públic d’Ocupació (SEPE) perquè es flexibilitzin els processos per poder rebre la prestació d’atur al més aviat possible.

“Fa setmanes que implorem al Ministeri de Treball que flexibilitzi les dades de sol·licitud i l’accés a les prestacions d’atur perquè tots aquests treballadors afectats per ERTO hauran de rebre part del seu salari per part del SEPE”, ha dit.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes