La cultura segueix oblidada

Actua Cultura veu insuficients els ajuts a la cultura i demana un segon "rescat" amb aportacions directes

La Plataforma Actua Cultura agraeix les “primeres” mesures impulsades des del Govern català i el de l’Estat per al sector cultural davant la crisi del coronavirus, però considera que “no són suficients”. El grup de representants dels sector -constituït inicialment per reclamar que la cultura representi un 2% dels pressupostos- demanen que s’activi “una segona fase de mesures de rescat” amb aportacions directes, “de la mateixa manera que en determinats moments s’ha fet amb altres sectors”. Per sostenir-ho la plataforma argumenta que la cultura és un bé de primera necessitat “lligada a valors com l’educació, l’empatia, la llibertat, el civisme, la justícia i la solidaritat”, una “evidència que d’altres països tenen tan clara des de fa anys”.

Publicitat

La plataforma va néixer a principis d’any per evidenciar conjuntament la “manca de consideració respecte la cultura per part de les institucions” i “dir prou per dignitat” davant el 0,65% del pressupost que es destina actualment a la cultura, una dotació que consideren “injusta i indecent”.

Integrada per representants de les arts escèniques, l’art, la música, l’audiovisual i el llibre, i atenent a la situació de crisi sobrevinguda pel coronavirus, la plataforma s’adreça ara al Govern i l’executiu espanyol per reclamar un nou paquet de mesures que vagin més allà del crèdit i aboquin diners –”aportacions directes”- al teixit cultural. “De la mateixa manera que en determinats moments s’ha fet amb altres sectors”, recorden.

“És l’hora del rescat de la cultura. En la cultura ens va la vida perquè en la cultura trobem la vida”, defensen en un comunicat aquest dijous. Reclamen així la importància d’aquest sector econòmic per al manteniment de la “felicitat” individual i col·lectiva. En aquets dies “duríssims”, segueix “col·lectivament i com a societat hem pogut viure de primera mà que -quan sembla que està tot perdut- un llibre, una música, una pel·lícula, un quadre o un espectacle també ens poden salvar la vida”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes