Els sindicats comptabilitzen un milió d’acomiadaments

Els líders de CCOO i la UGT han vaticinat xifres "astronòmiques" i "sense precedents"

Publicitat

Els secretaris generals de CCOO i la UGT, Unai Sordo i Pepe Álvarez, han denunciat aquest dijous que hi ha hagut prop d’un milió d’acomiadaments per la crisi del coronavirus i han demanat al Govern central que ho “dificulti” perquè hi ha empreses que no estan recorrent a l’alternativa dels expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) que se’ls ha ofert.

En una roda de premsa telemàtica, els dirigents sindicals han plantejat diverses fórmules per evitar els acomiadaments: una moratòria a la italiana (el país alpí ha prohibit acomiadar durant dos mesos); elevar la indemnització a 45 dies per any treballat, amb un salari mínim interprofessional (SMI), i condicionar les ajudes i subvencions que s’han aprovat per a les empreses.

Els líders de CCOO i la UGT han vaticinat xifres “astronòmiques” i “sense precedents” pel que fa els ERTO, que creuen que se superarà “àmpliament” el milió d’afectats, i les rescissions de contractes. “Encara hi ha centenars de milers d’acomiadaments i és probable que al març ens acostem al milió de contractes extingits, amb un percentatge altíssim de temporals”, ha denunciat Sordo.

De fet, del milió d’acomiadaments que calcula que s’han fet aquestes setmanes, tres quartes parts corresponen a contractes temporals que s’han rescindit, segons Sordo. “Estem desil·lusionats i sorpresos per la quantitat d’acomiadaments que hi ha a Espanya. No calen. Hem pres mesures perquè no ho facin, però s’estan fent de manera permanent (…) Em sembla una infàmia”, ha afegit Álvarez.

Publicitat

Així, els dirigents sindicals han demanat a les empreses que siguin responsables i no acomiadin si poden presentar un ERTO com a alternativa, de la mateixa manera que han rebutjat la pretensió d’alguns empresaris que aquests procediments es tornin més àgils del que ja són (els de força major es tramiten en un màxim de cinc dies).

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes