Aragonès: “Aquest virus se supera, ho dic per experiència. He superat el coronavirus i estic al peu del canó”

El vicepresident ha anunciat que ha superat el virus en la compareixença parlamentària

Reclama a l’Estat que s’aculli ràpidament a les compres de deute del BCE per tenir fins a 73.000 MEUR

Publicitat

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha reclamat aquest dimecres al govern espanyol que s’aculli “amb la major celeritat possible” als programes de compra de deute del Banc Central Europeu (BCE), per aconseguir fins a un màxim de 73.000 milions d’euros que després es podrien destinar a la lluita contra el coronavirus. En el seu discurs durant la reunió del Parlament d’aquest dimecres, Aragonès ha destacat que els diners que l’Estat podria obtenir de Frankfurt són “dues vegades el pressupost sencer de la Generalitat”, i s’han d’utilitzar per “evitar que la crisi la pagui la ciutadania més vulnerable”. En una carta a la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, Aragonès exigeix “accions contundents i immediates”.

En la seva carta a Montero, Aragonès ha assegurat que el Govern veu “del tot insuficients” els recursos anunciats pel govern espanyol per fer front a la crisi del coronavirus, ja que en la seva immensa majoria són avançaments. “Et demano que, amb la major celeritat possible, el govern central s’aculli als programes europeus mencionats, en especial al programa PEEP activat pel BCE, i es transfereixin els fons corresponents a les comunitats autònomes, que assumeixen les competències en sanitat”, ha dit el vicepresident.

Aragonès també ha demanat que s’apliqui una “renda bàsica universal”, un mesura “molt àmplia” que serviria per posar diners a la butxaca dels ciutadans en un moment en què la immensa majoria tenen disminuïts els ingressos. “Es pot fer, com una donació directa del BCE, avui ho tornarem a plantejar al ministeri”, ha afirmat Aragonès, destacant que cal posar la política monetària al servei de la solució de la crisi. “No fer-ho implicarà conseqüències molt pitjors durant l’epidèmia i en el món que vindrà després,” ha advertit.

Així mateix, Aragonès ha destacat que l’Ecofin ja va decidir suspendre les normes d’estabilitat pressupostària, de manera que ha cal que l’Estat espanyol permeti a les comunitats autònomes i als ajuntaments gastar tot el que necessitin per combatre el coronavirus i els seus efectes.

En el seu discurs, Aragonès ha insistit als grups parlamentaris en la necessitat d’aprovar els pressupostos del 2020 el més aviat possible. En aquest sentit, ha ofert als grups que, un cop aprovats els comptes, es consensuïn conjuntament les modificacions necessàries per fer front a la situació actual, des de la “màxima transparència”.

“El projecte de pressupostos del 2020 no serveix, però menys serveixen els pressupostos prorrogats del 2017”, ha defensat el vicepresident i conseller d’Economia, descrivint com a “fonamental” poder augmentar la capacitat de despesa de la Generalitat en fins a 3.000 MEUR més.

D’altra banda, el vicepresident i responsable d’Economia ha destacat la feina que s’està fent per reconvertir la indústria catalana en una “indústria de la defensa sanitària”. En aquest sentit, ha indicat que el mercat de proveïdors està saturat i hi ha una “alta competitivitat” per aconseguir determinats productes, de manera que la producció catalana pot ajudar a compensar-ho.

Aragonès ha tornat a insistir a l’Estat en la necessitat de no cobrar la quota dels autònoms, i ajornar el cobrament d’altres impostos com l’IVA, per donar liquiditat a les empreses, i ha remarcat que la Generalitat ja aplica una suspensió en els impostos amb els que té competències.

El vicepresident ha fet una crida a la “responsabilitat” i al “realisme”, destacant que en aquests moments s’han de deixar de banda “ideologies, partidismes o consideracions d’àmbit nacional”. “L’important ara és fer front a la pandèmia”, ha dit. Així mateix, Aragonès ha afirmat que la crisi actual “no se soluciona en poques setmanes” i que el retorn a la normalitat haurà de ser “molt gradual”.

Aragonès supera el coronavirus

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha aprofitat la seva intervenció en la sessió telemàtica d’avui al Parlament que ha superat el coronavirus: “Aquest virus se supera, ho dic per experiència. He superat el coronavirus i estic al peu del canó”

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes