Cs es mobilitza perquè el Parlament no pugui celebrar plens telemàtics com ho fa el Congreso

Veu una voluntat política perquè hi hagi "precedents de votacions telemàtiques per a futures decisions"

Publicitat

Cs demanarà a la Mesa del Parlament reconsiderar la seva decisió d’impulsar una reforma del reglament per poder celebrar plens telemàtics en situacions excepcionals, com l’actual per la pandèmia del coronavirus, han explicat fonts del partit taronja a Europa Press.

La Taula ha aprovat aquest dimarts impulsar una reforma del reglament amb el vot favorable de JxCat i ERC, que tenen majoria en l’òrgan, i en contra de Cs i el PSC-Units.

Aquesta iniciativa arriba després que els lletrats del Parlament emetessin el dilluns un informe en el qual proposen modificar el reglament perquè contempli que l’activitat parlamentària es pugui desenvolupar telemàticament en situacions excepcionals.

Els lletrats adverteixen que en una reforma del reglament no s’hauria d’incorporar la possibilitat generalitzada de celebrar sessions no presencials, especialment del ple, i fan la seva pròpia proposta de modificació del reglament per celebrar sessions en cas “que la capacitat desplaçament dels diputats es vegi greument afectada com a conseqüència de catàstrofes naturals o accidents greus i a gran escala, crisis sanitàries i greus episodis de contaminació, o paràlisi dels serveis públics essencials”.

Publicitat

Les fonts de Cs ja citades han argumentat que veuen innecessària aquesta reforma perquè el reglament actual ja contempla el vot delegat en alguns casos, i defensen que la Mesa podria interpretar el reglament per “facilitar” l’aprovació de mesures, com la convalidació de decrets del Govern, i han advertit que per aprovar aquesta reforma són necessaris dos plens.

També han recordat que en la primera reunió que va fer la Mesa per abordar la crisi sanitària es va acordar que no es convocarien ni comissions ni ponències, fet que ara s’incompleix perquè es convocarà una ponència de reforma del reglament.

“Obsessió” pel vot telemàtic

Les mateixes fonts han recriminat a JxCat i ERC aquesta decisió, i ho han atribuït al fet que hi ha motius polítics que van més enllà de la crisi sanitària: “Ens sembla especialment greu que s’utilitzi aquesta crisi com aquesta amb intencions polítiques que no tenen res a veure amb la mateixa”.

De fet, han assenyalat directament a JxCat i la seva “obsessió” d’introduir en el reglament mecanismes de vot telemàtic, com ja van plantejar fer després de l’intent fallit de 2018 d’investir a distància a Carles Puigdemont com a president de la Generalitat.

“Hi ha una voluntat clara que hi hagi uns precedents de votacions telemàtiques per a futures decisions”, han alertat, i han sostingut que ara ha de ser el moment que la Càmera adopti decisions unànimes, temporals i excepcionals per fer front al Covid-19.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca