Una associació s’ofereix a passejar els gossos a la gent vulnerable a l’Empordà

De moment s'està fent una prova pilot a quatre municipis però es preveu anar implantant en altres pobles

L’Associació Projecte Lola ofereix treure a passejar els gossos a la gent gran i persones en situació vulnerable que no pot sortir al carrer. De moment, aquesta iniciativa s’ha iniciat en una prova pilot en quatre municipis de l’Empordà, entre ells el de Vilajuïga (Alt Empordà) i ja compta amb una trentena de voluntaris. Per la seva banda, l’Ajuntament ja ha anunciat aquest servei a tota la població afectada, unes 25 persones. Els voluntaris hauran d’anar amb guants i mascareta i portar la seva pròpia corretja per evitar infeccions. A més, tant els voluntaris com els propietaris dels animals hauran de signar un document per eximir de responsabilitats legals als voluntaris.

Publicitat

Durant la crisi de la covid-19 estan sorgint diversos projectes de voluntariat per facilitar el dia a dia a la ciutadania. Un d’ells és el de l’Associació Projecte Lola que ha organitzat una xarxa de voluntaris i que aquests treguin a passejar els gossos de les persones vulnerables que no poden sortir de casa.

La responsable de comunicació de l’entitat, Noemí Morales, ha explicat que Projecte Lola aquesta iniciativa va néixer arran de l’estat d’alarma decretat pel govern espanyol. A partir d’aquí van començar a parlar amb diversos membres de l’entitat i també van contactar amb quatre ajuntaments diferents.

De moment ja han començat una prova pilot en quatre municipis. Un d’ells és Vilajuïga (Alt Empordà), on ja hi ha una xarxa d’una trentena de voluntaris. Des de l’Ajuntament han passat a coordinar la iniciativa, tal com recomanava la Generalitat. El regidor Ricard Llorente ha afegit que ja han parlat amb tots els voluntaris per explicar-los les mesures de seguretat que han de seguir.

D’aquesta manera, tots els voluntaris hauran de portar una ampolla d’aigua barrejada amb lleixiu per quan els gossos facin pipi, bossetes per les defecacions dels animals, uns guants de làtex i una mascareta. A més, els voluntaris també hauran de portar la seva pròpia corretja per evitar contagis i mantenir una distància de dos metres amb els propietaris dels gossos. Una vegada acabin de passejar l’animal i l’hagin retornat al seu propietari, hauran de rentar-se les mans amb líquid desinfectant.

A més, des del Projecte Lola també els reparteixen un full amb totes les recomanacions de seguretat i “un document legal que eximeix de responsabilitats als voluntaris en cas que l’animal s’escapi o hi hagi algun problema”, ha detallat Noemí Morales. Aquest full l’ha de signar el voluntari i també el propietari de la mascota.

Coordinats en un grup de WhatsApp

Una de les voluntàries que participa en aquesta iniciativa és la Lluïsa Serra. Ella és professora de l’escola del poble i des del divendres està confinada a casa seva. Es va apuntar al projecte per dos motius: “per ajudar a la gent gran i també per poder treure a passeig els animals i que no pateixin”. Com la Lluïsa, hi ha una trentena de persones més que ja formen part d’un grup de WhatsApp.

Una vegada hi ha algú que necessita que treguin la mascota, des de l’Ajuntament envien “un codi corresponent a una persona i a partir d’aquí cada voluntari se l’assigna com vol”. La Lluïsa ha explicat que a vegades és una casa que queda més a prop d’una persona i per això se’l queda ell o per horaris un altre voluntari té més disponibilitat i se’l queda.

L’Ajuntament ha contactat amb persones vulnerables

A principis d’aquesta setmana, l’Ajuntament de Vilajuïga va començar a trucar a les persones vulnerables. Ricard Llorente ha explicat que van començar “per les persones que viuen soles” i que al municipi són unes 25. De tota manera, el regidor ha assegurat que poc a poc aniran contactant amb “totes les persones en situació de risc”, però van decidir per aquells que estaven sol perquè “és gent que no tenen el net o el fill per fer els encàrrecs”. A més, a totes aquestes persones els han donat un número de telèfon que hauran de trucar si necessiten res.

Noemí Morales ha explicat que a partir de la prova pilot de Vilajuïga, ja estan en contacte amb altres ajuntaments de l’Empordà que han demanat oferir aquest servei i ara estan a la recerca de voluntaris. També hi ha pobles en què s’han trobat amb voluntaris que s’han ofert per treure a passeig animals de companyia i ara l’associació està parlant amb els consistoris per poder establir-hi el projecte.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes