Torra envia una carta a les autoritats europees per insistir que s’ha de confinar Catalunya

Qüestiona si garantiran "els nivells de governança"

Publicitat

El president del Govern, Quim Torra, ha enviat una carta al president del Consell Europeu, al del Comitè Europeu de les Regions i a la presidenta de la Comissió Europea en què insisteix que s’ha de confinar Catalunya, com ja ha demanat a l’Estat espanyol. En una entrevista a ‘Catalunya Ràdio’, ha explicat que a les cartes argumenta que Catalunya vol el “confinament total”, en què només els serveis verdaderament essencials continuïn funcionant. Torra ha lamentat que ell no pot “oferir seguertat jurídica” i que necessita que sigui l’Estat espanyol qui dicti aquesta resolució. Torra ha mantingut que cal el ‘lockdown’ i ha dit que si l’Exèrcit vol venir a ajudar “que es planti a la pista del Prat i eviti que aterrin els avions”.

A la carta, Torra explica que ha demanat al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, una sèrie de mesures “que estan d’acord amb les pautes de l’OMS” i que ja s’implementen en altres països d’Europa. També qüestiona si des de les institucions europees poden assegurar “el màxim nivell de governança” en la lluita contra el coronavirus, i si les pautes que segueix cada estat membre són “estrictament observades”. “Urgim a prendre mesures, no només per Catalunya, també per la Rioja, Madrid i, probablement, Àlaba”, ha detallat el cap de l’executiu. A més, ha dit que se l’ha “malinterpretat” en la seva entrevista a la BBC, i ha dit que la seva crítica es refereix a que els treballadors no essencials continuen treballant, quan considera que no hauria de ser així.

El cap de l’executiu també ha assegurat que la coordinació amb el ministeri de Sanitat és “bona” i que és “receptiu” amb les peticions sobre subministraments. De fet, ha explicat que en els pròxims dies, de diumenge a dilluns, Catalunya rebrà un estoc “massiu” de material de protecció per als sanitaris, a més d’algunes proves, que haurien de donar tranquil·litat en aquest sentit durant unes dues setmanes. Torra ha mostrat molta preocupació pels respiradors disponibles als hospitals i ha dit que cal plantejar-se ja la sortida dels pacients més lleus cap a altres llocs, com ara hotels pròxims.

El president del Govern va parlar dijous amb deu directors d’hospitals catalans en una ronda de trucades que continuarà aquest divendres, i en què se’l va advertir que el sistema està a punt d’arribar al punt màxim de saturació.

Publicitat

Els Mossos actuaran “amb severitat” multant qui es desplaci pel territori sense necessitat aquest cap de setmana

Els Mossos actuaran “amb tota severitat” i aturaran “a qui sigui que es mogui pel territori sense necessitat de fer-ho”. Així ho ha expressat el president del Govern, que ha explicat que ha donat instruccions al Departament d’Interior, perquè al seu torn les traslladi als Mossos, perquè “s’imposin les multes més altes a qui gosi sortir aquest cap de setmana”. “Tothom s’ha de quedar a casa”, ha insistit Torra, que ha dit que els ciutadans no es poden arriscar a provocar “cap focus de conflicte”, i menys on hi ha “hospitals comarcals precaris”.

Torra encoratja a utilitzar l’app de Salut per fer seguiment dels símptomes del coronavirus

El president del Govern ha demanat a la ciutadania que es descarregui i utilitzar “massivament” l’aplicació impulsada pel Departament de Salut per fer seguiment dels símptomes del coronavirus, amb “informació fàcil que ens permetrà tenir un mapa de calor a Catalunya i conèixer on hi ha un gran focus d’infectats”. Fins ara, almenys 170.000 persones han bolcat la seva informació a l’aplicació, però no significa que totes elles presentin símptomes. L’aplicació s’anomena ‘StopCovid19Cat’ i els ciutadans poden informar del seu estat de salut sense haver de sortir de casa.

L’eina ha de permetre activar l’atenció primària si és necessari i, per als casos greus, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). L’apliació està integrada en el Servei Català de la Salut (CatSalut) pe relacionar les dades que s’hi entrin amb la informació prèvia del pacient. L’altra funció de l’app és generar informació per tenir un major coneixement sobre com es comporta la pandèmia.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes