Pàtria o ciència

Diu la dita que no hi ha res més semblant a un espanyolista de dretes que un espanyolista d’esquerres, i si hem de jutjar per la gestió de la crisi del COVID-19 i el seu eco mediàtic el refrany es queda curt: és un germà siamès.

Si algú s’esperava que un govern autoproclamat progressista i d’esquerres podria gestionar una crisi d’Estat des d’una òptica oberta i de consens lamento anunciar-li que anava molt equivocat. La mateixa confrontació amb la qual la dreta veta les opinions que no segueixen el discurs oficial és la que acompanya un executiu socialista que s’embolica amb la bandera per imposar un punt de vista suïcida segons les recomanacions científiques de l’Organització Mundial de la Salut.

El debat es dirimeix entre la pàtria o la ciència. Entre ser dels nostres, els qui abracen la nació, l’exèrcit i la bandera en moments de crisi, o anar contra nosaltres. Entre la idea de conjurar-nos sota un mateix eslògan per lluitar contra les adversitats que ens planteja el món o ser un traïdor a la causa comuna. El mateix nacionalisme ranci que pregona el Partit Popular, Ciudadanos i Vox i que avui impregna l’executiu del PSOE amb Unidas Podemos.

De polítics que actuen com a hooligans, amb periodistes que centren el debat del confinament a una batalla política, a pregoners a les xarxes que inverteixen indecents hores a desprestigiar investigadors que qüestionen la política del “no val la pena confinar Madrid i Catalunya”. Un encegament que no és nou, una rèplica de l’episodi dels atemptats del 2017 quan Trapero, Puigdemont i Forn foren sentenciats per respondre com un Estat a un atac terrorista. Avui, els protagonistes de l’escarni, són l’investigador Oriol Mitjà, el president Quim Torra i la consellera Alba Vergés. Tres peces molestes per a la retòrica oficial que avui són les dianes contra les quals dispara la frustració nacionalista.

Mark Twain digué que “la història no es repeteix, però rima”, i en l’article d’Oriol Mitjà d’avui al diari El Periódico es podia escoltar allò del Major Trapero del 28 d’agost del 2017 quan la famosa ‘nota’ de la CIA -sense autoria- era el pretext de les clavegueres periodístiques per desprestigiar la feina del cos policial català: “uns ens tiren flors i altres merda”.

És el modus operandi oficial: quan algú contradiu les tesis de l’Estat és sistemàticament titllat d’independentista per desacreditar el seu pensament. Ho sigui o no. És la santa inquisició de la història del temps present, les bruixes i els heretges del segle XXI. Cal polititzar la crisi per amagar la ridícula estratègia de pàtria o ciència amb la qual es vol derrotar una pandèmia.

Mentre uns exigeixen fer efectives les mesures dels experts, altres envien soldats amb quatre botelles de lleixiu a l’aeroport per “desinfectar” una estructura que hores més tard obrirà. És qüestió de prioritats, és un debat que costa equilibrar perquè el nacionalista mai entendrà que gastar-se 68.073 dòlars per posar una bandera espanyola i el hashtag #EsteVirusLoParamosUnidos durant tres minuts a l’edifici més alt del món a Dubai és una collonada de dimensions estratosfèriques quan tens els sanitaris a la primera línia sense tenir l’equip mèdic necessari.

Entre pàtria o ciència, jo em quedo amb la ciència. Encara que això sigui sinònim de ser candidat per formar part del banc d’acusats del Tribunal Suprem pel delicte de rebel·lió. És un laberint del qual és millor escapar.

Mecenes de la Nova Cultura

Si creus en un periodisme que analitza l'actualitat sense pressa, nosaltres som la teva revista. Fes-te mecenes de la nova cultura des de només 2€ al mes.

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca