Els metges catalans reclamen que es contracti als residents després de la crisi

"No es tracta d'un premi, sinó d'un mínim reconeixement a professionals perfectament capacitats que estan donant el 200% en aquests dies i que en condicions normals podrien optar a treballs millor pagats"

El Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC) ha exigit aquest dijous que tots els residents d’últim any en formació als quals s’ha prorrogat el conveni de treball a causa de la pandèmia del coronavirus obtinguin un contracte quan passi la crisi.

Publicitat

En un comunicat, el CCMC demana a l’administració sanitària de Catalunya i als centres sanitaris públics i privats que mantinguin vinculats automàticament “amb contracte d’adjunt o equivalent” als Metges Interns Residents (MIR).

“No es tracta d’un premi, sinó d’un mínim reconeixement a professionals perfectament capacitats que estan donant el 200% en aquests dies i que en condicions normals podrien optar a treballs millor pagats”, ha explicat a Europa Press el vicepresident del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Sellarés.

El Govern va ordenar el passat 15 de març la pròrroga de tots els residents en el seu últim any de formació en especialitats com a geriatria, pneumologia, pediatria i medicina preventiva i salut pública, entre uns altres, la qual cosa implica conservar un sou menor i no aclareix què passarà amb els MIR després de l’estat d’alarma.

Sellarés opina també que els residents haurien de rebre un contracte d’adjunt durant aquest mateix període d’excepció, atès que “el treball que estan fent molts MIR ja no és de formació, sinó que és activitat assistencial; i ha de pagar-se com a tal”.

Paral·lelament, el CCMC reclamama a les administracions central i autonòmica que tots els recursos econòmics promesos per fer front a la crisi de la Covid-19 “arribin el més ràpid possible als centres sanitaris per dotar i millorar la contractació els professionals”.

També demanen que els fons serveixin per habilitar recursos “per a la protecció dels professionals sanitaris, la compra de reactius per a la determinació de proves del virus i la inversió en equipaments mèdics relacionats amb la patologia prevalente”.

La proposta del CCMC està signada pels quatre col·legis catalans –Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona–, que es posen a la disposició de treballadors i col·legiats per “fer-se ressò” de qualsevol pròrroga de contractació que no compleixi amb els termes reclamats per l’organització.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes