La Generalitat vol saber per què s’ha requisat material sanitari a Catalunya

Vergés demana descentralitzar la gestió sanitària de la pandèmia: "Centralitzar és la pitjor decisió"

Publicitat

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha demanat aquest dimecres al ministre de Sanitat, Salvador Illa, que expliqui per què forces policials de l’Estat estan requisant material sanitari que estava destinat a hospitals catalans.

Ho ha dit en roda de premsa telemàtica amb el conseller d’Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés, després de la reunió per videoconferència del Consell Executiu.

Aquest mateix dimecres l’alcalde d’Igualada (Barcelona), Marc Castells, ha reclamat “desbloquejar” l’enviament de 4.000 mascaretes per a l’Hospital d’Igualada, que ha explicat que es troben a Madrid, i ha demanat responsabilitat a les administracions perquè siguin immediatament enviades.

Budó ha explicat que han aparegut notícies que material sanitari destinat a Catalunya s’ha requisat per part de l’Estat “per recentralizar les compres” i que, davant aquesta situació, demanen a Illa que ho aclareixi.

Publicitat

“Davant l’alarmisme, l’important és tenir la informació i poder explicar on va aquest material”, ha afegit, i ha alertat que la falta d’aquest en hospitals catalans pot impedir que es pugui donar resposta a les necessitats sanitàries que sorgeixin arran del coronavirus.

“Ens trobem amb una amenaça, ja que, a causa de la recentralización de competències, no podem donar resposta a allò que necessita la ciutadania de Catalunya”, ha retret la consellera.

Per la seva banda, Vergés també s’ha referit a aquest assumpte i ha concretat que diferents hospitals i centres sanitaris de Catalunya han informat al Govern de casos en els quals s’han parat comandes de material per centralitzar-los a Madrid.

“No entenem que es puguin parar comandes que ja estaven en marxa i estaven compromeses amb empreses. No entenem que es puguin requisar i dir: a partir d’ara tots els productes estaran centralitzats a Madrid”, ha avisat.

Vergés ha afegit que en un moment de crisi sanitària és important deixar treballar els centres sanitaris i ha exigit descentralitzar la gestió de la pandèmia: “En un moment de crisi, centralitzar és la pitjor decisió. Cal descentralitzar”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes