Aragonès demana més contundència a Sánchez

Crida als empresaris a no prendre decisions "irreversibles" que acabin en acomiadaments

Publicitat

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha saludat aquest dimecres les mesures anunciades el dimarts pel president del Govern central, Pedro Sánchez, per fer front a la crisi econòmica generada per la pandèmia global de coronavirus, si bé les veu insuficients: “És una situació nova que requereix mesures molt molt contudentes”.

“Són un pas, però no són suficients per contenir el que ens passarà”, ha dit Aragonès en una entrevista de Catalunya Ràdio recollida per Europa Press, en la qual ha demanat mesures més ambicioses.

En aquest sentit, ha celebrat la moratòria en el pagament d’hipoteques, però ha trobat a faltar, per exemple, ajudes al lloguer, que sumen més desnonaments que per impagament d’hipoteca.

El també conseller d’Economia i Hisenda ha explicat que en la reunió telemàtica mantinguda el dimarts amb la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i la resta de representants econòmics de les comunitats, va plantejar que la Generalitat es pugui tornar a endeutar.

Publicitat

“És evident que els objectius d’estabilitat, de dèficit i la regla de despesa ha saltat per l’aire”, ha dit Aragonès, que ha avançat que la Generalitat haurà d’endeutar-se, però també l’Estat.

Quant als expedients de regulació d’ocupació temporals (ERTO), ha cridat els empresaris a no prendre decisions “irreversibles”, i ha indicat que l’objectiu de la Generalitat és facilitar que se segueixin pagant les nòmines dels empleats.

“Els ERTO són temporals. Per evitar-los, hem d’injectar liquiditat perquè no prenguin decisions irreversibles com els acomiadaments”, ha asseverat el conseller.

Urgeix a aprovar els pressupostos

Per tot això, ha tornat a insistir en la necessitat d’aprovar al més aviat possible els Pressupostos de la Generalitat 2020: “Necessitem mesures de xoc i tots els instruments i tenir-los ja”.

Ha incidit que la crisi del coronavirus es gestionarà millor amb els nous pressupostos, que incrementen la despesa en més de 3.000 milions, que amb els prorrogats de 2017: “Tenim la capacitat, una vegada aprovats, de fer les modificacions que facin falta”.

“Que no paguin els de sempre”

En la mateixa línia s’ha expressat Aragonès aquest dimecres en un article publicat a ‘La Vanguardia’, en el qual ha apostat per que “aquesta crisi no la paguin els que encara paguen l’última gran recessió”, i ha dit que l’objectiu de la Generalitat és protegir a autònoms, pimes i emprenedors.

No obstant això, ha insistit que és el Govern de l’Estat el que té les eines i competències per impulsar les mesures necessàries per fer front a la crisi econòmica oberta pel coronavirus.

En aquest sentit, ha reclamat una moratòria general de les quotes d’autònoms, de la Seguretat Social per als empresaris i de l’IVA mentre duri l’estat d’alarma.

“Algunes de les mesures aprovades fins ara van en la bona direcció, però cal ser encara més agosarats perquè ens trobem en una situació de gran excepcionalitat que requereix de tota la valentia possible”, ha asseverat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca