La Generalitat prepara plataformes digitals per fer activitats amb tot l’alumnat la setmana que ve

Budó assegura que els docents estan "a plena disposició" del departament d'Ensenyament

Publicitat

El Govern prepara diferents plataformes digitals perquè, a partir de la setmana vinent, es puguin efectuar activitats amb tot l’alumnat. Així ho ha explicat la portaveu del Govern, Meritxell Budó, durant la roda de premsa telemàtica d’aquest dimarts al migdia, posterior al Consell Executiu. La consellera de Presidència ha posat l’exemple dels espais ‘moodle’ -programa de codi lliure que ja utilitzen diversos centres educatius, sobretot universitats-, o altre material online per garantir que totes les famílies hi tinguin accés. Budó ha assegurat que els docents estan “a plena disposició” del departament d’Ensenyament.
El Departament d’Educació oferirà als centres orientacions i activitats adreçades a l’alumnat mentre els centres romanguin tancats a causa del confinament. Així, a través de la Xarxa Telemàtica de Catalunya, Xtec, se suggereixen un seguit d’activitats per tal que puguin contribuir al desenvolupament de l’autonomia personal de l’alumne i siguin també significatives per a l’aprenentatge.

Els centres poden oferir aquestes tasques via telemàtica o mòbil. Les orientacions, que hauran de coordinar i regular els equips docents, no seran considerades lectives o avaluables, tot i que en demanin el retorn corresponent, atès que actualment encara hi ha famílies que no disposen de connectivitat. Per això, entendre aquestes activitats com a avaluables implicaria incidir en la no equitat.

Es proposen orientacions diverses, com ara la realització d’activitats d’observació i de contrast d’elements propers a la realitat de l’alumne, de cerca d’informació, d’indagació, de lectura, culturals, artístiques o lúdiques, entre altres, així com activitats alternatives a l’aprenentatge a l’aula que no és possible fer pel tancament dels centres. Al mateix temps, però, han de respectar les necessitats de descans dels alumnes, el temps de lleure i la convivència familiar. Es planteja també que l’alumnat aprengui a gestionar el temps propi, s’autoreguli o prengui decisions.

Educació posarà, també, a disposició dels centres recomanacions de treball per a tots els alumnes de les diferents etapes educatives. Així, per exemple, a educació infantil es proposarà realitzar un diari, representar una història amb titelles o a través d’escenificació o ajudar en les tasques de la llar. A l’educació primària es proposa escoltar un audiollibre, visitar museus virtuals i fer relats o dibuixos de la visita, o activitats matemàtiques com fer una llista de coses per comprar anotant el preu que té en diferents botigues online, identificar quin és el preu més barat, el més car i la diferència de diners d’estalvi en comprar el més barat.

Publicitat

Finalment, a l’educació secundària es faran propostes d’anàlisis sobre el coronavirus transversals i dels diferents àmbits competencials: què són les vacunes, com funcionen, què va ser la grip espanyola, quan es va produir, com es pot veure afectat el PIB per la pandèmia, entre altres qüestions.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes