Trilla no veu “gran avantatge” en tancar fronteres i confinar tot l’Estat

El cap d'epidemiologia del Clínic reconeix que hi ha "molt pocs" equips de protecció per a professionals sanitaris

Publicitat

El cap d’epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, ha afirmat que no veu “gran avantatge” en confinar tot l’Estat ja que ha insistit que el problema no és que vingui gent de fora amb el coronavirus sinó que ho és el contagi comunitari. En declaracions a Catalunya Ràdio, ha insistit que la solució més factible és “quedar-se a casa” per aturar aquest contagi, ja que a més ha reconegut que s’està perdent la traçabilitat. Ha alertat també que un confinament total pot afectar a l’arribada de mercaderies. D’altra banda, ha afirmat que hi ha elements de material sanitari “en situació de certa criticitat o alguns en situació molt crítica”, com els equips de protecció per a sanitaris, dels que n’hi ha “molt pocs”.

“El problema no és que seguim mirant que no vinguin i ens contagiïn, el problema és el contagi dels uns als altres”, ha declarat sobre la possibilitat de tancar fronteres. Trilla ha afirmat que és “complicat decidir tancar tota Europa o tancar fronteres”, tot i que ha dit que és una mesura “que sempre es pot considerar”. Tot i això, ha insistit que el principal problema és el contagi a l’interior del país i la sobresaturació del sistema, així com permetre “que les coses arribin on han d’arribar”.

Per això, ha insistit que cal quedar-se a casa i que cadascú individualment vagi “a màxims” amb les mesures de confinament.

Sobre el material sanitari, ha reconegut que “manca el subministrament de material de protecció” i ha afirmat que aquest és un “punt crític” perquè els professionals han de poder treballar protegits per evitar el seu contagi. Si això no s’evita i es contagien aquests professionals, hauran de ser enviats a casa “i això és un veritable problema”.

Publicitat

Per pal·liar aquesta situació, ha explicat que els laboratoris de les universitats catalanes estan buscant el material de protecció de que disposen per posar-lo a disposició dels centres sanitaris. Ha confiat també en que el subministrament se solucioni amb les mesures anunciades aquest diumenge pel govern espanyol.

En línies generals, ha reconegut estar “molt apretats” pel que fa al sistema sanitari però ha afegit que encara “hi ha cert marge de maniobra”. Ha explicat que el problema no només és la manca de llits sinó que aquests han de tenir professionals preparats, la¡ tecnologia adient i els equips de protecció necessaris.

Sobre la traçabilitat, ha explicat que es fan esforços per mantenir-la però ha reconegut que “en alguns casos és difícil”. Ha afegit però que s’intenta no perdre en hospitals o en aquells casos en que hi ha implicat personal sanitari, o en residències de gent gran, “per evitar que el virus s’escampi”.

D’altra banda, ha explicat que el protocol ha canviat i que només es fan els tests per confirmar que una persona té la covid-19 si és un cas de risc o greu, així com al personal sanitari, perquè “no hi ha prou proves”. Així, a una persona amb símptomes de refredat però no greu no se li farà la prova “perquè no hi ha capacitat de fer-la” i el que haurà de fer és extremar el confinament.

Per últim, Trilla ha valorat que el confinament d’Igualada era necessari i que s’està fent bé però ha afirmat que els resultats es veuran en uns dies perquè els contagis que s’hagin produït una setmana abans “encara són actius”. “En una setmana o deu dies veurem si es controla el brot d’Igualada, jo crec que sí”, ha declarat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca