L’FMI reclama “estímuls fiscals coordinats i sincronitzats” per fer front al coronavirus

L'organisme està "preparat" per mobilitzar un bilió d'euros en capacitat de préstec contra la pandèmia

El Fons Monetari Internacional (FMI) creu que la necessitat que hi hagi estímuls fiscals “coordinats” i “sincronitzats” per fer front al coronavirus és “cada cop més forta”. “La resposta fiscal dels països del G20 ha estat oportuna però fins ara encara està per sota de la de de la crisi financera”, ha assegurat la directora gerent de l’organisme, Kristalina Georgieva, en un text en què ha reclamat als estats que gastin més. A més, Georgieva ha anunciat que l’FMI està “preparat” per mobilitat un bilió de dòlars en capacitat de préstec per ajudar els estats a fe front a “l’impacte econòmic, humanitari i financer” del covid-19.

Publicitat

Georgieva proposa estímuls fiscals i monetaris, juntament amb mesures per garantir l’estabilitat i la solvència bancària, per fer front als efectes econòmics del covid-19. “Caldrà un estímul fiscal addicional per evitar un dany econòmic que duri en el temps”, apunta.

En el text, la directora gerent de l’FMI reclama als estats que reforcin la despesa en salut de manera “urgent” i que donin suport a empreses i treballadors afectats. Per exemple, l’organisme planteja subsidis salarials a empreses afectades per tancaments per evitar “fallides en cascada i acomiadament massius”.

Per la banda monetària, l’FMI aposta per una “relaxació” que doni suport a la demanda i redueixi els costos d’endeutament d’empreses i llars, a més de mesures enfocades als sectors més afectats per l’epidèmia.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes