El BCE respon a la crisi del covid-19 injectant liquiditat a la banca i ampliant la compra d’actius en 120.000M€

L'entitat manté els tipus d'interès en el 0% i la facilitat de depòsit en el -0,5%

Publicitat

El Banc Central Europeu (BCE) ha respost al “xoc econòmic” causat pel coronavirus amb un nou paquet d’estímuls que injecta liquiditat a la banca perquè mantingui el crèdit a les empreses i que amplia la compra d’actius en 120.000 milions d’euros. Aquesta quantitat se suma als 20.000 milions d’euros d’adquisicions actuals de deute públic i privat. La cúpula de l’entitat ha decidit en la reunió d’aquest dijous no rebaixar els tipus d’interès, que es mantenen en el 0%, mentre que el tipus de facilitat de dipòsit es manté en el -0,5%.
Davant una pandèmia per coronavirus que el BCE admet que tindrà “un impacte significatiu en l’economia”, el Consell de Govern del BCE ha decidit apostar per tres mesures per intentar reduir les conseqüències econòmiques del coronavirus.

En primer lloc, l’autoritat monetària europea aposta per la subhasta de liquiditat a llarg termini de manera temporal fins al juny. L’objectiu és donar liquiditat de manera immediata al sistema financer de l’Eurozona.

La segona mesura és la compra extraordinària d’actius per valor de 120.000 milions d’euros fins a finals d’any. Aquesta xifra se suma al programa de flexibilització monetari actual, que preveu compres de 20.000 milions mensuals. Segons l’entitat, això “donarà suport a unes condicions de finançament favorables per a l’economia real”.

En tercer lloc, el BCE flexibilitza les normes de capital i de liquiditat de les entitats financeres per donar oxigen als bancs.

Publicitat

Lagarde demana una “política fiscal ambiciosa i coordinada”

En una roda de premsa posterior al Consell de Govern del BCE, la seva presidenta, Christine Lagarde, ha assegurat que el covid-19 ha creat un “gran xoc” a les perspectives econòmiques globals.

Els indicadors mostren, ha dit Lagarde, un “empitjorament” de les perspectives econòmiques, però preveu que el creixement “recuperi la tracció” a mitjà termini. La presidenta de l’entitat ha rebaixat de l’1,1% al 0,8% la previsió de creixement, malgrat admetre que, a causa de la ràpida expansió del virus, aquesta última xifra ja ha quedat obsoleta.

“Tot i que aquest és un xoc temporal, tindrà un impacte significant en l’activitat econòmica. Farà caure la producció per la disrupció en les cadenes de distribució i reduirà la demanda interna i externa, especialment per l’impacte negatiu de les mesures de contenció “, ha explicat Lagarde.

Després de justificar les mesures preses, la presidenta del BCE ha remarcat que l’entitat no veu ara per ara “evidències” de tensions en els mercats de capital ni falta de liquiditat en el sistema bancari. “Aquestes operacions donaran suport en cas de necessitat”, ha assenyalat la presidenta de l’entitat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca