El CoNCA demana quelcom lògic a l’Arxiu Nacional de Catalunya

Vol una major difusió a la ciutadania del seu patrimoni documental

El Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) demana a l’Arxiu Nacional de Catalunya que ampliï la seva projecció cultural amb activitats, exposicions i accions divulgatives dels seus fons, però també “aliances” i coproduccions amb altres entitats del país com la Biblioteca de Catalunya o el MNAC. En la seva avaluació estratègica, l’ens públic proposa a l’Arxiu que “lideri” l’ecosistema d’arxius del país, i treballi en “complicitat” amb l’Arxiu de la Corona d’Aragó per oferir un accés digital comú. El CoNCA assumeix que això tindrà uns costos “humans i financers” i per això reclama a la Generalitat que el doti d’una personalitat jurídica pròpia que l’equipari amb la resta d’equipaments públics d’àmbit nacional.

Publicitat

La principal reclamació del CoNCA a l’Administració catalana és la dotació de personalitat jurídica pròpia a l’Arxiu Nacional de Catalunya, que actualment és una subdirecció general del Departament de Cultura. Proposa una transició progressiva al nou format jurídic que l’equipari a la resta d’equipaments públics d’àmbit nacional, li permeti disposar de més autonomia de govern i d’acció i incrementi les seves possibilitats de finançament.

I és que segons l’ens que ha avaluat la situació de l’Arxiu Nacional (anys 2016,2017 i 2018), el seu pressupost és “clarament insuficient” per a assumir les competències que li pertoquen i l’aportació pública hauria de créixer. El Consell recomana establir un contracte programa que emmarqui el compromís de la Generalitat de Catalunya de desenvolupar aquest projecte i destinar-hi finançament.

L’avaluació constata també la necessitat d’incorporar nous perfils professionals per desenvolupar un pla d’activitats i difusió dels fons custodiats, que és la principal reclamació que es fa, en aquest cas, al mateix Arxiu.

Així mateix “per la centralitat i el lideratge que ha de representar en l’ecosistema d’arxius del país”, s’espera que exerceixi de suport a la resta del sector, a més de cercar la complicitat de l’Arxiu de la Corona d’Aragó per oferir un servei a la ciutadania en forma d’accés digital comú. “Un portal únic de consulta de tots arxius de Catalunya, públics i privats, constituiria un autèntic projecte de país i facilitaria l’accés centralitzat als fons”, indica el CoNCA a un equipament que actualment té un 95 % d’usuaris

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca