El CoNCA demana quelcom lògic a l’Arxiu Nacional de Catalunya

Vol una major difusió a la ciutadania del seu patrimoni documental

Publicitat

El Consell Nacional de la Cultura i les Arts (CoNCA) demana a l’Arxiu Nacional de Catalunya que ampliï la seva projecció cultural amb activitats, exposicions i accions divulgatives dels seus fons, però també “aliances” i coproduccions amb altres entitats del país com la Biblioteca de Catalunya o el MNAC. En la seva avaluació estratègica, l’ens públic proposa a l’Arxiu que “lideri” l’ecosistema d’arxius del país, i treballi en “complicitat” amb l’Arxiu de la Corona d’Aragó per oferir un accés digital comú. El CoNCA assumeix que això tindrà uns costos “humans i financers” i per això reclama a la Generalitat que el doti d’una personalitat jurídica pròpia que l’equipari amb la resta d’equipaments públics d’àmbit nacional.

La principal reclamació del CoNCA a l’Administració catalana és la dotació de personalitat jurídica pròpia a l’Arxiu Nacional de Catalunya, que actualment és una subdirecció general del Departament de Cultura. Proposa una transició progressiva al nou format jurídic que l’equipari a la resta d’equipaments públics d’àmbit nacional, li permeti disposar de més autonomia de govern i d’acció i incrementi les seves possibilitats de finançament.

I és que segons l’ens que ha avaluat la situació de l’Arxiu Nacional (anys 2016,2017 i 2018), el seu pressupost és “clarament insuficient” per a assumir les competències que li pertoquen i l’aportació pública hauria de créixer. El Consell recomana establir un contracte programa que emmarqui el compromís de la Generalitat de Catalunya de desenvolupar aquest projecte i destinar-hi finançament.

L’avaluació constata també la necessitat d’incorporar nous perfils professionals per desenvolupar un pla d’activitats i difusió dels fons custodiats, que és la principal reclamació que es fa, en aquest cas, al mateix Arxiu.

Publicitat

Així mateix “per la centralitat i el lideratge que ha de representar en l’ecosistema d’arxius del país”, s’espera que exerceixi de suport a la resta del sector, a més de cercar la complicitat de l’Arxiu de la Corona d’Aragó per oferir un servei a la ciutadania en forma d’accés digital comú. “Un portal únic de consulta de tots arxius de Catalunya, públics i privats, constituiria un autèntic projecte de país i facilitaria l’accés centralitzat als fons”, indica el CoNCA a un equipament que actualment té un 95 % d’usuaris

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca