El Congrés blinda Joan Carles I i rebutja tramitar la comissió d’investigació

Unides Podem ha donat suport a les iniciatives, mentre que el PSOE s'ha inclinat per la inadmissió amb el PP i Vox

Publicitat

La Mesa del Congrés, seguint el criteri dels lletrats, ha rebutjat tramitar les dues peticions de crear una comissió d’investigació sobre els suposats comptes i donacions que s’atribueixen al Rei Joan Carles I. En la votació s’han dividit els dos socis del govern de coalició: Unides Podem ha donat suport a les iniciatives, mentre que el PSOE s’ha inclinat per la inadmissió amb el PP i Vox.

En la reunió d’aquest dimarts, la Mesa del Congrés ha estudiat dues sol·licituds per crear una comissió sobre Joan Carles I, que es van presentar quan es va saber que la Fiscalia suïssa està investigant una suposada donació de 100 milions de dòlars que se li atribueix al rei emèrit i que li enviava a la seva amiga Corinna Larsen, uns diners presumptament vinculats amb comissions de l’Aràbia Saudita. Aquesta donació correspon al 2012, quan encara era cap d’Estat.

Una de les peticions la va registrar Esquerra Republicana (ERC) i el Grup Plural que comparteixen JxCat, Compromís, Més País i el Bloc Nacionalista Gallec (BNG). L’objectiu és investigar els presumptes comptes irregulars de Joan Carles I a Suïssa i altres paradisos fiscals a nom de tercers, així com determinar les consegüents responsabilitats “civils, ètiques i polítiques” de l’ex-cap de l’Estat.

L’altra la van programar Unides Podem i en el text es parla de la “presumpta comissió de possibles delictes de blanqueig de capitals, entre d’altres” i s’indica que “no és descartable que encara s’estiguin fent o s’hagin fet a posteriori” de l’abdicació del rei emèrit, el juny del 2014, moment “en el qual va deixar de ser inviolable segons l’article 56.3 CE”, subratllen.

Publicitat

Seguir el criteri dels lletrats

Com en iniciatives similars, els lletrats van redactar un informe en contra de l’admissió a tràmit de les peticions i van al·legar els antecedents i la interpretació que fa el Tribunal Constitucional de la posició de la Prefectura de l’Estat, segons van informar a Europa Press fonts parlamentàries.

La presentació d’aquesta iniciativa ja va aprofundir les diferències entre el PSOE i Unides Podem. Els socialistes es van desmarcar de la petició i van recordar que els lletrats sempre s’han oposat a qualificar iniciatives de control de la corona. “És simplement llegir-se la Constitució i saber que el rei és inviolable”, va resumir la portaveu del Grup Socialista, Adriana Lastra.

En la votació de la Mesa del Congrés, aquesta divisió s’ha materialitzat. El PSOE, juntament amb el PP i Vox, han donat suport a l’informe dels lletrats i han acordat inadmetre les iniciatives, mentre que Unides Podem ha defensat la tramitació.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes