Torra li comunica a Bosch que des de Funció Pública s’investigarà el suposat cas d’assetjament sexual

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha convocat aquest dilluns al matí al conseller d’Exteriors, Alfred Bosch, per demanar-li explicacions sobre el presumpte cas d’assetjament sexual per part del seu excap de gabinet Carles Garcias. Segons un comunicat de Presidència, Torra li ha comunicat l’obertura d’una actuació des de Funció Pública per aclarir els fets i els motius pels quals no es va activar el protocol obligatori de la Generalitat. El departament d’Exteriors assegura que després de rebre informacions sobre “actituds masclistes i sexistes” per part de Garcias va impulsar d’ofici una investigació interna. Per la seva banda, ERC assegura que va instar el departament a cessar-lo i que l’ha suspès cautelarment de militància.

Publicitat

Torra ha demanat a Bosch explicacions sobre per què no es va activar el protocol de la Generalitat corresponent a situacions d’assetjament sexual. I ha remarcat que fins ara no consta cap comunicació del Departament d’Exteriors a la Direcció General de la Funció Pública.

En aquest context, el president català ha comunicat a Bosch l’obertura d’una actuació des de la inspecció de serveis de personal de Funció Pública per esclarir els fets ocorreguts i els motius pels quals no es va activar el protocol obligatori a tota l’administració de la Generalitat. A més, el president li ha exigit que posi la Direcció General de la Funció Pública en coneixement dels fets “per tal que pugui efectuar les actuacions que consideri escaients”.

A més, també li ha demanat que actuï en l’àmbit psicosocial com a conseqüència del clima laboral que es pot haver generat per aquesta qüestió i per esclarir si les persones afectades poden desenvolupar la seva activitat professional amb normalitat.

El comunicat referma el compromís del Govern contra les violències masclistes i l’assetjament sexual i garanteix que s’investigarà “si s’ha produït desprotecció de les persones que hagin pogut ser víctimes d’assetjament i si s’ha actuat amb totes les garanties per a les persones afectades per aquest cas”.

Aquesta matinada, en dos comunicats per separat, tant el Departament d’Exteriors com ERC han donat la seva versió. Segons el departament que lidera Bosch, després de rebre informacions sobre “actituds masclistes i sexistes” d’un treballador eventual es va impulsar d’ofici una investigació interna per tal d’esclarir els fets. I després, com que la investigació no va desmentir els fets, el departament assegura que va obrir un nou procés intern de forma coordinada amb ERC, que actualment continua obert.

Des del partit concreten que quan van saber el procés que s’havia iniciat al departament, la Vicesecretaria General de Dones d’Esquerra Republicana, encapçalada per Raquel Sans, va instar al Responsable de Compliment Ètic a iniciar un procés d’investigació. Un procés que va activar els “protocols interns de prevenció, gestió i correcció per tal de garantir la protecció i el correcte acompanyament de les víctimes”.

ERC explica que amb el procés obert el partit va instar el departament a fer fora el cap de gabinet en considerar que les infirmacions ja eren “suficients”. Un cessament que es va produir el 24 de gener.

A l’espera de les conclusions de l’informe del Responsable de Compliment Ètic, ERC l’ha suspès cautelarment de militància i de tots els càrrecs interns.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes