Forcadell “vol pensar” que la taula de diàleg “no és una enganyifa”

En una entrevista a 'Naciódigital', l'expresidenta vincula les paraules de Ponsatí a "l'experiència viscuda fins ara"

L’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha assegurat en una entrevista publicada a ‘Naciódigital’ que vol pensar que la taula de diàleg “no és una enganyifa i vull creure que hi ha voluntat de les dues parts per resoldre el conflicte”. Preguntada per les polèmiques declaracions de Clara Ponsatí, Forcadell s’ha mostrat respectuosa amb qui no confiï en la negociació. “No hi creuen per l’experiència viscuda fins ara”, justifica.

Publicitat

Sobre com va viure l’arrencada de la taula de negociació, Forcadell subratlla que només “és el principi” i que va servir “per demostrar voluntats”. “Ara bé, 16 persones reunides per intentar solucionar un conflicte són moltes”, opina.

Segons l’expresidenta, l’objectiu de la taula “és resoldre el conflicte polític i, evidentment, també acabar amb la repressió, perquè amb repressió no es pot resoldre el conflicte polític”.

Pel que fa als pressupostos generals, Forcadell els allunya de la taula de diàleg. “No tenen res a veure”, diu, encara que afegeix que “és evident, però, que si la taula fracassa, ja no cal continuar parlant de res més”.

JxCat i ERC

Forcadell no es mostra preocupada per les desavinences entre JxCat i ERC. Recorda que ja les va viure a l’ANC i quan presidia el Parlament i que sempre “amb major o menor encert, hem estat capaços de reconduir-ho pel bé col·lectiu i per l’objectiu que tenim en comú: la independència”.

A més, té clar que després de les eleccions a Catalunya molt probablement “hauran de pactar”. “Caldrà veure si també hi podran ser els comuns, s’haurà d’explorar, però ERC i JxCat penso que s’hauran d’entendre”, assegura.

La relació amb Junqueras i Puigdemont

A ‘Naciódigital’ Forcadell explica que intercanvia missatges amb Junqueras “a través d’intermediaris” i “és constant”. Amb Puigdemont, en canvi, explica que la darrera comunicació la va tenir just després de la sentència.

Maltractament al Parlament

En la mateixa entrevista Forcadell reconeix que va patir “masclisme” al Parlament. “Jo el sentia directament en els òrgans on hi era. El patia a l’hora de parlar, perquè potser no m’escoltaven o menystenien la meva opinió”, relata

A més, reconeix que ERC no va saber reaccionar i “només alguns dirigents a títol personal”. “De vegades ho veien més des de fora del grup que des de dins”, assegura, tot posant com a exemple que Carles Riera o Albano Dante Fachin sí que ho denunciessin públicament.

El futur de l’ANC

Sobre quin paper ha de jugar l’ANC, Forcadell diu que li agradaria que “tornés als orígens” i fos “el lloc de trobada de totes les sensibilitats de l’independentisme que ens va permetre fer les manifestacions més massives d’Europa”. Però recorda que el canvi de rumb està en les mans dels socis.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes