ERC traça una estratègia perquè el Parlament Europeu tombi el suplicatori contra Puigdemont

Riba proposa que el vot sigui secret i així s'esquivin les pressions

Publicitat

L’eurodiputada d’ERC Diana Riba ha anunciat aquest divendres que demanaran que el vot del suplicatori de l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí al Parlament Europeu sigui secret, perquè creu que pot facilitar que no se’ls retiri la immunitat.

En un esmorzar informatiu que ha organitzat l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona, ha afirmat que el resultat final del ple de l’Eurocambra pot ser “molt diferent” si el vot és secret i ha vaticinat que eurodiputats de tots els grups poden modificar el seu vot, fins i tot del grup dels socialistes i dels populars.

“La pressió és molt forta dins dels grups polítics. Per tant, que tothom pugui votar amb la màxima tranquil·litat”, ha argumentat Riba, que considera que la tramitació del suplicatori es pot allargar i pot durar de quatre mesos a dos anys.

De fet, ha proposat que el Parlament Europeu afronti aquest suplicatori amb “tranquil·litat” i n’ajorni la votació fins que la sentència de l’1-O del Tribunal Suprem arribi als tribunals europeus.

Publicitat

Ha explicat que la setmana vinent s’informarà al ple del Parlament Europeu que ha arribat la petició del suplicatori i a partir de llavors començaran els tràmits a la Comissió d’Afers Jurídics, que presideix l’eurodiputat de Cs Adrián Vázquez, motiu pel qual alerta que existeix un “conflicte d’interessos” i exigeix que no sigui ell qui abordi la qüestió.

Per ella, ara l’important és aconseguir que l’Eurocambra entengui que no és “un suplicatori normal, que no sigui un més”, sinó que els eurodiputats vegin que es tracta d’un afer polític i que Puigdemont, Comín i Ponsatí acabaran a la presó si s’accepta que se’ls retiri la immunitat, segons ella.

Riba també s’ha referit a que el grup dels Verds/ALE rebutgessin que s’incorporessin a la formació els tres eurodiputats de JxCat, una decisió que ha atribuït als Verds perquè “no veien clara” que entressin per la trajectòria de CDC i del PDeCAT al Parlament Europeu.

Tot i que no estan integrats en el mateix grup, ha assegurat que treballen “braç a braç” amb Puigdemont, Comín i Ponsatí, i que el grup dels Verds/ALE està coordinat amb JxCat en l’assumpte del suplicatori per defensar els seus drets polítics.

Taula de diàleg

Quan li han preguntat per la taula de diàleg entre la Generalitat i el Govern central, ha explicat que Europa veu el diàleg com una cosa molt positiva, però ha insistit que la UE no només s’ha de fixar en la negociació, sinó que també ha de posar el focus en la “repressió” que considera que no s’atura a Catalunya.

“Insistim molt en què hi ha una taula de negociació però que també hem de mirar els fets. I els fets són molt preocupants a Catalunya. La taula de diàleg no pot tapar el que passa a nivell judicial amb aquesta repressió que tenim a sobre”, ha dit en referència al judici a l’excúpula dels Mossos d’Esquadra, la causa del Jutjat d’Instrucció 13 de Barcelona i les fiances que els tribunals espanyols exigeixen als organitzadors de l’1-O.

Refugiats i canvi climàtic

L’eurodiputada d’ERC ha repassat alguns de les principals qüestions d’actualitat de l’Eurocambra i ha criticat el pla que ha presentat la UE per combatre el canvi climàtic, perquè ajorna fins al 2030 les accions per mitigar-lo atès que les institucions europees consideren que encara és aviat i que cal esperar més informes i dades científiques.

A més, ha lamentat la situació dels refugiats a la frontera entre Turquia i Grècia, i ha acusat la UE d’optar per la “Europa fortalesa” abans de fer polítiques d’asil i buscar solucions urgents en vista d’aquesta emergència.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca