Budó reclama “igualtat a les esferes de poder”: només un 35% de dones té càrrecs de direcció

En l'acte institucional del dia de les dones, la portaveu del Govern els demana "no callar"

La consellera de Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha criticat aquest dijous les diferències de gènere en l’àmbit laboral i ha reclamat “poder arribar en igualtat a les esferes de poder”. Segons ha recordat, només el 35% dels càrrecs de direcció estan ocupats per dones, si bé aquestes ostenten el 57% dels títols universitaris. “Les dones representem la meitat de la mà d’obra, la productivitat i el talent”, ha recordat la consellera en l’acte institucional del dia internacional de les dones, celebrat al Palau de la Generalitat. En l’esdeveniment, la també portaveu del Govern ha demanat a les dones “no callar” i ha assegurat que, malgrat els avenços, encara queda feina per fer.

Publicitat

A l’acte ha assistit també el president de la Generalitat, Quim Torra, i el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Alfred Bosch; el conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró; la consellera de Cultura, Mariàngela Vilallonga; el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani i la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà.

La portaveu del Govern ha assegurat que, 25 anys després de la Declaració de Beijing, encara no s’ha avançat suficientment. “El dret a la igualtat ha estat reconegut des de fa temps en el marc jurídic, però no ha estat traslladat a la societat en una igualtat efectiva i plena. Perviuen els estereotips i desigualtats en tots els àmbits”, ha lamentat.

La consellera de Presidència del Govern ha assegurat que el Govern està “al costat” de totes les dones a l’hora de “prioritzar” polítiques públiques per revertir la situació. Així, ha recordat l’aprovació d’un Pla Estratègic de Polítiques d’Igualtat de Gènere i l’impuls d’una llei per eradicar la violència masclista, afegir la violència digital i modificar la definició de consens sexual.

L’acte ha començat amb la lectura de la declaració institucional de la Generalitat pel 8M, llegida per la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Laura Martínez. El manifest ha posat èmfasi en la responsabilitat de les dones en les tasques de cures i ha recordat que aquestes demanen nou de cada deu excedències en l’àmbit laboral.

A més, ha denunciat les desigualtats de gènere en àmbits com els mitjans de comunicació i ha assegurat que “la invisibilització de les dones dificulta el canvi cap a una societat igualitària”. “Ara que ja no hi ha marxa enrere, no defallirem”, ha conclòs el manifest.

Després de la lectura del document s’ha celebrat una taula rodona sota el títol ‘Bretxa salarial, bretxa de cures’, amb les intervencions de la consultora en gènere, Mar Gaya Quiñonero; la presidenta de la Fundació Surt, Fina Rubio Serrano i la professora de Sociologia a la Universitat de Girona, Cristina Sánchez Miret.

“El canvi passa perquè els homes es posin dempeus i decideixin quina volen que sigui la seva identitat al segle XXI”, ha Sánchez Miret entre els aplaudiments dels assistents. En aquest sentit, ha remarcat la necessitat d’una “corresponsabilitat social” i ha celebrat la instauració d’una reforma horària per posar “la vida al centre”.

Per la seva banda, la presidenta de la Fundació Surt ha assegurat que, després de la crisi, el mercat s’ha reestructurat i ha aprofundit les bretxes de gènere. Per aquest motiu, ha reclamat un “canvi radical” en el model econòmic en què la feina de cures “tingui valor” i estigui comptabilitzada.

Mar Gaya Quiñonero ha defensat l’obligatorietat de dones en càrrecs de direcció i s’ha referit a la “càrrega mental” de les dones. La consultora ha assegurat que el mercat laboral “no és meritocràtic” i ha recordat que més del 60% de les empreses catalanes no té cap dona en el comitè de direcció.

L’acte ha finalitzat amb l’actuació artística de Femimpro, un grup que fa servir la improvisació teatral per lluitar contra el masclisme. La interpretació ha provocat els riures dels assistents, entre ells, la regidora de Junts per Catalunya a l’Ajuntament de Barcelona, Elsa Artadi, o els diputats Alicia Romero i Joan García, del PSC i Ciutadans, respectivament.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes