Reciprocitat Ara!

El preu de la llibertat

Més de 10 anys de periodisme valent, crític i combatiu no adherit a cap partit. Aquesta llibertat ens ha costat subvencions i publicitat, seguim dempeus gràcies als nostres lectors. Fes-te mecenes per només 2€/mes.

Aquest matí s’ha presentat a la Societat Coral El Micalet la campanya Reciprocitat Ara!, una iniciativa per demanar la reciprocitat entre els mitjans públics valencians, balears i catalans. A l’acte han participat representants de diverses entitats com Decidim, Plataforma per la Llengua, Intersindical Valenciana, Escola, el SEPC i el senador per Compromís Carles Mulet, qui ha explicat els detalls de la moció que el Grup Parlamentari Esquerra Confederal presentarà al Senat per instar al Govern central a prendre mesures en aquest sentit.

Reciprocitat Ara! va arrancar el passat 3 de gener a les xarxes socials Twitter i Facebook. Els seus responsables parlen de 300.000 impactes mensuals d’una campanya que té intenció de créixer de forma gradual i que els pròxims dies estrenarà pàgina web i perfil d’Instagram. El representant de Decidim, Antoni Infante, ha recalcat que Reciprocitat no naix per substituir les campanyes que des de l’any 85 han impulsat diverses plataformes en defensa de la llengua, sinó que tracta de donar “suport i continuïtat” a aquesta reivindicació. “Sabem que s’han produït avanços, com la reciprocitat parcial TV3-IB3, la reciprocitat a certes àrees de la Catalunya Nord o el fet que una sèrie com Merlí haja sigut visionada també per À Punt en horari de màxima audiència. Però pensem que tot açò no és prou”, afirma Infante.

Des de Plataforma per la Llengua, Manuel Carceller ha enumerat els motius per a donar suport a la campanya: “Hi ha demanda social perquè la societat civil porta anys promovent aquest espai comunicatiu compartit i a més és un dret, ja que cal recordar que l’Estat espanyol ha ratificat la Carta Europea de Llengües Minoritàries (CELRoM) i, per tant, està obligat a respectar la pluralitat lingüística”. Es demana la “normalitat” i l’equiparació amb altres estats europeus plurilingües com Bèlgica o Suïssa.

Els representants de la campanya coincideixen a assenyalar que el Govern espanyol justifica la no concessió dels mitjans necessaris per a fer efectiva la reciprocitat amb qüestions purament tècniques, però que realment es tracta d’una falta de voluntat política. “Els tècnics del Ministeri ens han dit que no és fàcil, però que no és impossible”, assegura el senador Carles Mulet. El parlamentari per Compromís és un dels signants de la moció que demà presentarà el grup Esquerra Confederal (Adelante Andalucía, Més per Mallorca, Más Madrid, Compromís, Genoa Bai i Catalunya en Comú Podem) al Senat amb l’objectiu de “ficar el focus polític sobre aquest tema i instar al Govern de l’Estat a prendre mesures aprofitant el context d’estabilitat de la present legislatura”. Mulet fa referència a la moció que ja es va presentar al 2017 i que va ser rebutjada per un PP amb majoria a la càmera alta. Aquell document, similar en l’essencial al que demà es presenta, comptava amb el recolzament de 21 representants del PSOE, ERC, PDeCAT, Compromís i Podem. Tot i que no han parlat encara amb el grup socialista, Mulet espera comptar amb aquests vots per traure endavant una moció que sol·licita al Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital l’atribució de les freqüències corresponents per a assolir la plena reciprocitat.

Els motius que s’exposen al document argumenten que la llei espanyola de l’audiovisual  estableix que dues comunitats limítrofes poden acordar bilateralment la reciprocitat de les emissions de televisió per raons lingüístiques i culturals. Les tres comunitats autònomes van signar aquests acords al 2013, però el tancament de Canal 9 poc després els va deixar en paper mullat. La reobertura d’À Punt tampoc ha reactivat uns acords que segueixen vigents. La realitat hui en dia és que TV3 no es veu a territori valencià ja que els repetidors instal·lats per Acció Cultural del País Valencià són alegals i han quedat obsolets amb els anys. El Consell de la Generalitat Valenciana va sol·licitar l’any 2016 la concessió per part del Govern espanyol d’un altre múltiplex per a fer efectiva la reciprocitat, però aquesta petició no ha sigut atesa ni per Mariano Rajoy ni per Pedro Sánchez.

La qüestió tècnica és complexa perquè l’espectre radioelèctric és un recurs finit i escàs, però el que es demana és utilitzar la mateixa tecnologia que ha permés a les Illes Balears recuperar la senyal de TV3 (amb limitació de continguts, això sí). Mulet defensa la oportunitat del moment polític perquè el Govern central ha de complir abans del pròxim 30 de juny la directiva europea per desplegar les futures xarxes de telecomunicacions 5G. Amb aquesta harmonització de les freqüències hi haurà menys espai per a fer realitat els acords de reciprocitat.

Per últim, preguntats per si la campanya té recolzament entre els treballadors de la radiotelevisió pública valenciana, els promotors de Reciprocitat Ara! apunten que no hi ha una postura oficial però que han rebut suport a nivell individual per part dels treballadors d’À  Punt. “Sempre es planteja el dubte de si la reciprocitat restaria audiència a À Punt, però també cal tenir en compte que la cadena valenciana passaria d’un mercat amb 5 milions de consumidors potencials a un de 10 milions”, conclou Antoni Infante.

Javier Caudet
Javier Caudet
Periodista de cultura i política.