La credibilitat de la UE està “en joc” a la frontera entre Grècia i Turquia

Crit d'alerta d'Amnistia Internacional

Amnistia Internacional ha avisat aquest dijous que la credibilitat de la Unió Europea i els seus valors fonamentals estan “en joc” a la frontera entre Grècia i Turquia per la crisi migratòria.

Publicitat

“El que estem presenciant a la frontera grec-turca és una crisi d’humanitat que ha creat Europa”, ha detallat la directora de l’Oficina d’Amnistia Internacional davant les Institucions Europees, Eve Geddie, que també ha criticat la decisió d’Atenes de suspendre durant un mes el dret fonamental dels refugiats a sol·licitar asil.

“Els països no poden eludir així com així la protecció de les persones refugiades”, ha apuntat Geddie. “Grècia ha de fer valdre el dret d’asil, i la UE ha de donar-li suport”, ha afegit. “El dret d’asil és innegociable”, ha resolt.

En aquest context, la UE ha anunciat que “no tolerarà” el pas irregular de migrants a través de la seva frontera exterior i prendrà mesures per impedir-ho, segons han acordat els ministres d’Interior del bloc en una reunió extraordinària a Brussel·les per fer costat a Grècia després que Turquia hagi deixat de contenir el flux migratori.

“Les institucions europees han expressat la seva solidaritat amb Grècia, però no han fet extensiva aquesta solidaritat a les persones sol·licitants d’asil i migrants que necessiten protecció”, ha dit.

La directora ha considerat que la UE pot “contribuir a millorar la situació si ajuda Grècia a tramitar les sol·licituds d’asil, a crear centres adequats d’acolliment i resituar els qui sol·liciten asil”.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes