Sabrià posa sobre la taula les contradiccions de JxCat

"No entenem com es pot seure a defensar l'autodeterminació i l'amnistia, i carregar amb duresa poc després"

Publicitat

El president del grup parlamentari d’ERC, Sergi Sabrià, ha carregat contra JxCat per haver criticat des de les seves files la taula de diàleg entre governs, especialment durant l’acte del Consell per la República a Perpinyà per boca de l’exconsellera Clara Ponsatí. Durant la sessió de control al Govern, el republicà ha retret al president, Quim Torra, que “des de les seves sigles –JxCat- es va sentir com es menystenia la taula de diàleg on ell, el vicepresident, dos consellers i diputats van asseure per buscar una solució política al conflicte polític”. “No entenem com es pot seure a defensar l’autodeterminació i l’amnistia, i poques hores després carregar amb duresa i amargor”, ha lamentat Sabrià.

En aquest sentit, ha recordat a Torra que va ser ell qui va “liderar la delegació catalana” en aquella reunió que després altres membres –i especialment Ponsatí- criticaven. “Vostè va dir en roda de premsa que no s’aixecaria de la taula de negociació i després el seu espai menystenia públicament aquella mateixa taula, debilitant la nostra posició”, ha retret Sabrià. El republicà, a més, ha admès que el seu partit sap “que no ho es pot fiar tot a una carta, i no ho faran”. “No som il·lusos, coneixem millor que ningú el govern espanyol”, ha dit.

De la mateixa manera, Sabrià ha aprofitat per fer una defensa tancada de la taula de diàleg i de la negociació “com a eina complementària a la mobilització al carrer”. “Ens cal tothom. I un camí és negociar. I si vam arrencar la taula de negociació és perquè el republicanisme és més fort que mai”, ha comentat.

Torra demana “una data” per a un referèndum

Publicitat

El president de la Generalitat, Quim Torra, per la seva part, s’ha volgut mostrar “sorprès” pels comentaris d’ERC, tot avisant que per a ell “no sobra ningú de l’espai independentista”. “Vinc d’espais unitaris. He posat sempre el país per davant del partit. No hem negat mai que el conflicte s’ha de resoldre políticament però no anem amb el lliri a la mà. Sabem qui és l’Estat i les complicacions que comporta el diàleg. És prudent remarcar l’escepticisme”, ha replicat.

I és que Torra creu que el que cal és que tota la delegació catalana, amb independència de les opinions que puguin matisar les veus internes, “tingui clar que el que es vol és l’autodeterminació i l’amnistia”. “Ho hem de posar per davant de tot. Estic segur que és la millor sortida, la que lluitarem i la que fa comprensible tot això. Cal sortir de la taula amb una data pel referèndum d’autodeterminació. I aquesta ha de ser la posició de la delegació catalana, perquè el conflicte polític és de sobirania”, ha sentenciat.

Poc abans d’aquest xoc entre ERC i JxCat, la líder de Catalunya en Comú Podem ha preguntat a Torra si “realment creu en la taula de diàleg”. En respondre el president que “si no hi creiés, no assistiria”, Albiach ha replicat que “d’això es desprèn que no comparteix les paraules de Ponsatí” a les que també es referia Sabrià. La líder dels comuns, que ha identificat l’acte de Perpinyà com “el tret de sortida de la campanya electoral de JxCat”, ha lamentat que la formació de Torra “continuï en la lògica de vies fracassades i de la confrontació, dels vencedors i vençuts”, en lloc d’apostar clarament per la taula de diàleg. “Per nosaltres, la taula del diàleg no es pot desaprofitar ni utilitzar de munició electoral. En una d’aquestes reunions entre governs s’ha fet més que en tres de la taula de diàleg a Catalunya”, ha sentenciat.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes