El Parlament aprova el pressupost del 2020 amb el vot en contra de CatECP i la CUP

Comuns i cupaires retreuen a la cambra que pugi un 1,1% el sou dels diputats

Publicitat

El Parlament ha aprovat aquest dimecres els pressupostos de la cambra d’aquest 2020, que van generar polèmica fa diverses setmanes per la falta d’acord entre els grups -sobretot de JxCat i ERC-, amb el suport de JxCat, ERC i el PSC, l’abstenció de Cs i el PP, i el vot en contra de CatECP i la CUP.

El vicepresident primer del Parlament, Josep Costa, ha defensat que són uns comptes “de consens, continuïtat i contenció”, i ha celebrat que puguin tirar endavant amb el suport d'”una àmplia majoria” dels grups.

El ple va rebutjar a finals de gener l’anterior projecte de comptes de la cambra, cosa que va generar discrepàncies entre JxCat i ERC, i va ser la primera vegada que el Parlament va rebutjar el pressupost i la primera en què no van comptar amb el suport del president de la cambra, el republicà Roger Torrent.

El projecte de pressupostos del Parlament, que ascendeix als 62 milions d’euros, preveu que es pugi un 1,1% el sou dels diputats, quan estiguin aprovats es podran incloure en el projecte de pressupostos de la Generalitat juntament amb els del Consell de Garanties Estatutàries (CGE) i la Sindicatura de Comptes, que el ple sí va aprovar al gener.

Publicitat

La diputada de CatECP Marta Ribas ha justificat el vot en contra del seu grup perquè consideren que la prioritat a Catalunya no és pujar el sou dels diputats de la cambra: “Hi ha hagut l’oportunitat d’aprovar un pressupost diferent, amb una congelació dels sous dels diputats, però només tenia el suport d’ERC i de CatECP. Cadascun té les seves prioritats polítiques, i la nostra no és pujar el sou als diputats”.

En la mateixa línia s’ha pronunciat la diputada de la CUP Maria Sirvent, que després de xifrar en menys de 25.000 euros la mitjana del sou dels catalans, ha demanat a la cambra ajustar-se “a la realitat social i no quedar-se entre les parets de marbre”.

Síndic de greuges

En aquest punt de l’ordre del dia també s’ha aprovat el projecte de pressupostos del Síndic de Greuges amb els vots de JxCat, ERC i els comuns, l’abstenció del PSC i de la CUP i el vot en contra de Cs i el PP.

Sirvent ha constatat que sempre s’han abstingut en els pressupostos d’aquest organisme, mentre que la diputada del PSC, Marta Moreta, ha justificat el vot del seu grup en els pressupostos “per la institució i no pas per les formes de Rafael Ribó perquè no ha exercit el seu càrrec amb imparcialitat, objectivitat, independència ni rigor institucional”.

El diputat de Ciutadans Carlos Carrizosa ha recordat que Ribó té el càrrec “caducat i que ha de donar explicacions dels seus viatges per veure les finals de la Champions amb diners que presumptament procedeixen del 3%”, i per això han votat en contra.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca