Dissabte 04 Abril, 2020

Reflexions sobre la taula de diàleg

Més llegits

L’Espanya infectada

Aquests dies de confinament he avançat en una lectura que tenia a mitges, Ascenso y Crisis: Europa, 1950-2017, un...

El Gobierno retalla 215M€ del fons que rep Catalunya per a polítiques actives d’ocupació

El Ministeri de Treball i Economia Social ha retallat en 215 milions d'euros el fons que rep la Generalitat...

L’afició del València CF que alguns han amagat (I)

És un calorós dia de juny a la ciutat de València. Després de passar el matí llegint Twitter comence...

L’amenaça del Suprem fa efecte: els presos polítics no es confinaran a les seves cases

Les presons catalanes han descartat que els nou líders independentistes condemnats per impulsar l'1-O es confinin a les seves...

El català es posa de moda durant confinament

L'aplicació mòbil per trobar "parelles lingüístiques" per aprendre, ensenyar i practicar català 'Apparella't', ha multiplicat per quatre les seves...

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Durant l’acte celebrat pel Consell per la República a Perpinyà es varen dir moltes coses, i una d’elles és l’atac de la consellera legítima, Clara Ponsatí, a la taula de diàleg: “No ens deixem entabanar per taules i diàlegs d’enganyifa”

Ho vàrem escriure fa setmanes, quan l’acord assolit entre ERC i el PSOE certificava el naixement de la mesa: no hi ha operació política que em creï més escepticisme i desconfiança que aquesta, i no per la bona fe del partit independentista sinó per qui hi ha a l’altre costat de la taula.

Ja és una mala notícia que en el moment amb el qual el govern espanyol es compromet a seure ho faci sense tenir cap intenció de comprometre’s a parlar ni de l’amnistia ni del dret a l’autodeterminació. De fet, hores després de signar el paper i tenir la investidura a la butxaca els quatre ministres de torn ja descartaven, per activa i per passiva, aquest debat.

Alguns es poden sentir satisfets que sobre el paper hi ha el reconeixement d’un problema polític, i ho poden argumentar assegurant que els mateixos que avui s’asseuen a la taula fa només quatre dies volien aplicar el 155, parlaven d’una crisi de convivència a Catalunya o d’un clima social irrespirable només equiparable a l’època del terrorisme al País Basc. Però no vestim de xai al llop.

Potser n’hi ha que celebren que els mateixos que van detenir sota l’acusació de terrorisme i sense proves a set independentistes -o “set bojos”- i van buidar l’ull a quatre persones el passat mes d’octubre durant la setmana de fúria ara apostin fermament pel diàleg. Jo, amb tots els respectes, no m’ho acabo de creure. No em crec, seguint la metàfora del lleó, que l’animal que tenia el cap de l’home a la seva boca ara li perdoni la vida.

La setmana passada, només 24 hores després de la primera taula de diàleg amb el govern espanyol, el TSJC processava un dels membres que ocupava una cadira de la delegació catalana, en Josep Maria Jové. Mentre el lleó s’asseu i dibuixa un somriure molt ampli mentre les càmeres el fotografien, a la cuina segueix preparant el caldo de la repressió a foc lent sense immutar-se.

No m’atreveixo a assegurar, com ha fet el president legítim, Carles Puigdemont, a dir que la taula “de moment no és útil perquè no ha arribat a cap acord” perquè tot just acaba de començar. Però cal ser conscients que sense una posició de força l’independentisme no aconseguirà absolutament res, ni tan sols ha aconseguit que el diàleg comenci dins el període de quinze dies que recollia l’acord.

Sense un carrer mobilitzat i unes institucions fortes, és a dir, amb un govern de la Generalitat i un Parlament de Catalunya coordinats i amb un full de ruta clar, el diàleg serà una posada en escena amb els millors àlbums de fotografies i amb uns vídeos collonuts per compartir a les xarxes socials.

La taula de diàleg és una finestra d’oportunitat que només s’aprofitarà si els partits independentistes amb representació a la cambra catalana van en una direcció i si les entitats socials republicanes continuen el pols al carrer.

- Publicitat -

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

L’IEC impulsa un projecte perquè els ingressats per coronavirus puguin estar acompanyats telemàticament

La Societat Catalana de Tecnologia, filial de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), ha posat en marxa un projecte solidari per tal que les persones ingressades...

Cultura treballa en una nova línia d’ajudes per a empreses, entitats i autònoms del sector

El Departament de Cultura treballa en una nova línia de subvencions per a empreses, entitats i autònoms del sector cultural afectats per les mesures...

Parlem contribueix amb 400 targetes SIM per connectar pacients amb familiars

Parlem Telecom ha contribuït amb 400 targetes SIM a garantir la connectivitat entre pacients hospitalitzats per coronavirus i els seus familiars, ha informat en...

El català es posa de moda durant confinament

L'aplicació mòbil per trobar "parelles lingüístiques" per aprendre, ensenyar i practicar català 'Apparella't', ha multiplicat per quatre les seves descàrregues durant el període de...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca