Amnistia Internacional denuncia que Europa utilitza recursos judicials i policials contra els que ajuden refugiats

Reclama als líders europeus una nova política migratòria que "no comprometi" els drets humans

Publicitat

Amnistia Internacional reclama als líders europeus que acordin una nova política migratòria que “no comprometi la protecció dels drets humans de refugiats i migrants”. En l’informe ‘Castigant la compassió: la solidaritat a judici a l’Europa fortalesa’, l’organització reclama a la Unió Europea que posi fi a la “criminalització dels defensors dels drets humans que ajuden refugiats i migrants” i denuncia que s’utilitzin “injustament recursos judicials i policials” contra aquestes persones amb l’objectiu de “castigar-les”. D’altra banda, Amnistia Internacional critica que s’utilitzin lleis contra el contraban i mesures antiterroristes contra les persones que ajuden refugiats, migrants i sol·licitants d’asil.

L’organització també critica que es deixi en mans “de gent corrent” l’assistència a migrants, refugiats i sol·licitants d’asil. “Quan castiguen a qui s’ofereix per pal·liar les carències existents, els governs europeus estan fent que les persones en moviment s’exposin a més perills”, avisa l’organització.

L’informe denuncia que dins la Unió Europea s’utilitza la lluita contra el tràfic de persones, el contraban i el terrorisme com a “justificació per exposar refugiats i migrants a riscos més greus per a les seves vides”. “El qüestionament públic i sovint abusiu per part de polítics, representants d’institucions i comentaristes a nivell nacional i europeu ha soscavat la noció de solidaritat”, diu l’estudi, que recorda que aquest valor està recollit en els tractats de la Unió.

A més, Amnistia Internacional recorda que són els estats els que han de “garantir un entorn segur i propici” a migrants i refugiats per tal que puguin “desenvolupar les seves activitats sense temor a patir represàlies”. “És vergonyós que els defensors i defensores dels drets humans estiguin sent acusats per autoritats insensibles que s’entesten a tancar fronteres costi el que costi, incloses vides humanes”, denuncia l’informe.

Publicitat

Finalment, l’organització insisteix que cal “obrir vies segures i legals a Europa”, “oferir un nombre significatiu de places de reassentament i alternatives per protegir els refugiats que estan actualment a Líbia, Turquia i altres països veïns”. L’informe també demana permetre el lliure moviment dels refugiats per la Unió Europea i l’espai Schengen, així com “assegurar un nombre adequat de vaixells de rescat” al Mediterrani.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes