Amnistia Internacional reclama als líders europeus que acordin una nova política migratòria que “no comprometi la protecció dels drets humans de refugiats i migrants”. En l’informe ‘Castigant la compassió: la solidaritat a judici a l’Europa fortalesa’, l’organització reclama a la Unió Europea que posi fi a la “criminalització dels defensors dels drets humans que ajuden refugiats i migrants” i denuncia que s’utilitzin “injustament recursos judicials i policials” contra aquestes persones amb l’objectiu de “castigar-les”. D’altra banda, Amnistia Internacional critica que s’utilitzin lleis contra el contraban i mesures antiterroristes contra les persones que ajuden refugiats, migrants i sol·licitants d’asil.
L’organització també critica que es deixi en mans “de gent corrent” l’assistència a migrants, refugiats i sol·licitants d’asil. “Quan castiguen a qui s’ofereix per pal·liar les carències existents, els governs europeus estan fent que les persones en moviment s’exposin a més perills”, avisa l’organització.
L’informe denuncia que dins la Unió Europea s’utilitza la lluita contra el tràfic de persones, el contraban i el terrorisme com a “justificació per exposar refugiats i migrants a riscos més greus per a les seves vides”. “El qüestionament públic i sovint abusiu per part de polítics, representants d’institucions i comentaristes a nivell nacional i europeu ha soscavat la noció de solidaritat”, diu l’estudi, que recorda que aquest valor està recollit en els tractats de la Unió.
A més, Amnistia Internacional recorda que són els estats els que han de “garantir un entorn segur i propici” a migrants i refugiats per tal que puguin “desenvolupar les seves activitats sense temor a patir represàlies”. “És vergonyós que els defensors i defensores dels drets humans estiguin sent acusats per autoritats insensibles que s’entesten a tancar fronteres costi el que costi, incloses vides humanes”, denuncia l’informe.
Finalment, l’organització insisteix que cal “obrir vies segures i legals a Europa”, “oferir un nombre significatiu de places de reassentament i alternatives per protegir els refugiats que estan actualment a Líbia, Turquia i altres països veïns”. L’informe també demana permetre el lliure moviment dels refugiats per la Unió Europea i l’espai Schengen, així com “assegurar un nombre adequat de vaixells de rescat” al Mediterrani.