Puigdemont demana preparar un “escenari B” al de la negociació

Per ara no considera útil la taula de diàleg i avisa: "El 'sit and talk' no pot ser un 'wait and see'

Publicitat

L’expresident de la Generalitat i eurodiputat, Carles Puigdemont, ha fet una crida aquest dilluns a preparar un “escenari B” en cas que la negociació amb l’Estat fracassi sense renunciar a la via unilateral, opció que no ha abandonat malgrat considerar que ha de ser l’últim recurs.

En una entrevista a Catalunya Ràdio que ha recollit Europa Press, ha argumentat que si durant l’acte de Perpinyà (França) va instar a preparar-se per a la lluita definitiva “és perquè avui no s’està preparat”.

“Com estem convençuts que, per desgràcia, la manera d’arribar a la independència haurà de ser superant una paret que l’Estat té preparada sempre per a nosaltres, i no a partir d’una taula de negociació en la qual puguem acordar els termes d’un referèndum, hem d’arribar a la paret més preparats que la tardor del 2017”, ha dit.

Segons Puigdemont, tot i que hi hagi més del 50% de catalans que votin opcions independentistes, l’Estat no permetrà un referèndum , i per això ha fet una crida a preparar un “escenari B”.

Publicitat

En la seva opinió, si l’Estat no té la voluntat d’acordar els termes d’un referèndum, no cal renunciar a la via unilateral: “No hi podem renunciar mai. No només perquè és perfectament legítim, també perquè té recorreguts adequats de reconeixement internacional, i el cas de Kosovo n’és un exemple”.

Referèndum de Montenegro

No obstant això, ha insistit que la seva aposta passa per celebrar un referèndum com el que va fer Montenegro el maig del 2006, que permetia als electors decantar-se entre la permanència a Sèrbia i Montenegro o la independència.

Quan li han preguntat si és compatible fer aquesta crida, amb la taula de negociació entre governs, l’expresident no ho considera contradictori, però ha avisat que “el ‘sit and talk’ no pot ser un ‘wait and see'”.

Malgrat defensar que cal anar a les taules de negociació, ha assegurat que ara com ara no està sent “útil” perquè no ha assolit cap acord, i creu que cal tenir esperança i alhora escepticisme per no aixecar falses expectatives.

Després de negar que l’acte de Perpinyà fos partidista, ha assegurat que va recollir la transversalitat del Consell per la República, i ha opinat que la xiulada que es va sentir durant la intervenció per vídeo del líder d’ERC, Oriol Junqueras, no s’adreçava a la seva persona sinó a les referències que va fer a l’Estat.

Així, ha apel·lat l’independentisme a coordinar-se millor, a sumar i a deixar de banda els “dogmatismes”, perquè, a parer seu, totes les veus que representen són necessàries i respectables.

Sobre el fet que la CUP no assistís a l’acte de Perpinyà, ha admès que no li sorprèn perquè ja van decidir no sumar-se al Consell per la República, del qual sí forma part un sector de la formació anticapitalista, Poble Lliure.

“És legítim ser al Consell per la República o no ser-hi, i això no ens converteix uns en venedors de fum i els altres en botiflers. Cadascú té les seves estratègies”, ha conclòs.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca