El PDeCAT considera incompatible investir Sánchez mentre inhabiliten Torra

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

El portaveu del PDeCAT, Marc Solsona, ha acusat ERC de “posar en risc” la defensa de la presidència de la Generalitat perquè considera incompatible que els republicans permetin la investidura d’un president del Govern en el moment en què es vol inhabilitar el de la Generalitat, Quim Torra.

“No és compatible investir un president a Espanya en el moment que te n’inhabiliten un a Catalunya. Fer això és posar en risc la defensa de la primera institució del país, la presidència de la Generalitat, amb tot el que això comporta”, ha sostingut en una entrevista d’Europa Press.

Per Solsona, això evidencia que els republicans tenen una manera diferent d’entendre la defensa de les institucions catalanes: “Al Parlament, s’ha demostrat que no tots som iguals a l’hora d’entendre com s’han de defensar les institucions”.

En la seva opinió, la defensa de les institucions no és negociable ni es pot transaccionar, i creu que no es pot permetre que la Junta Electoral Central (JEC) pugui inhabilitar Torra i deixar-lo sense la condició de diputat a la cambra.

“Si no som capaços de mantenir una mínima defensa del Parlament perquè això no sigui així, tot això és molt fràgil”, ha alertat.

Aconseguir majories

Amb unes eleccions que es preveuen aquest any i en plena reordenació de l’espai de JxCat, del qual forma part el PDeCAT, Solsona aspira a assolir grans majories per poder aplicar el seu projecte i no haver de dependre de tercers.

“Mentre es necessiti una aritmètica parlamentària, per poder concórrer als diferents espais de governança –local, supramunicipal, provincial i català– cal ser molts per mirar de no buscar ningú. Si no som gaires, sempre cal buscar algú”, ha assenyalat.

Sobre si cal obrir-se a pactes amb el PSC, Solsona ha assegurat que els socialistes tenen responsabilitat en el que passa a Catalunya, i que no són els que han permès la investidura de Sánchez.

No obstant això, sobre si contemplen arribar a acords postelectorals amb els socialistes, ha defensat que cal governar, per la qual cosa, si no obtenen les majories necessàries per fer-ho, “seria temerari imposar cordons sanitaris a segons qui”.

Un nou tripartit

En relació amb si veu possible la reedició d’un altre tripartit després de les eleccions, ha recalcat que no contribuiran a instal·lar el marc mental que “vindrà el llop” si no se’ls vota, i que si són forts després dels comicis això no passarà.

Segons Solsona, els darrers anys han explorat sempre l’aliança amb ERC, amb qui volien sumar per l’objectiu de la independència, i un cop superat aquest estadi ha apostat per continuar sent transversals, tenint en compte que van aprovar transitar cap a JxCat.

“Tenim moltes ànimes, i en aquestes confluències hem d’intentar ser forts per no haver de prendre certes decisions que puguin tensionar l’espai. Siguem molts i guanyem les eleccions”, ha resolt.