El Gobierno descarta una solució que passi entre “l’autodeterminació ‘Sí’ o ‘No'”

La portaveu del govern espanyol garanteix que cap solució per a Catalunya "trencarà la igualtat" entre territoris i que s'han de buscar "altres camins"

La ministra d’Hisenda i portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, ha concretat que les “solucions imaginatives” que proposa per resoldre el conflicte polític amb Catalunya no passen per autodeterminació sí o no. “La resposta està molt clara. Per una part és sí i per l’altra és no. D’aquí no sortirem i hem d’avançar per altres camins i han de ser imaginatius”, ha defensat en una entrevista a la Cadena Ser. A més, ha assegurat que la resta de territoris de l’Estat ham de tenir la “tranquil·litat” que cap solució per a Catalunya trencarà la igualtat i ha negat que Catalunya tingui un “tracte diferencial” tot afegint que té un “conflicte polític innegable”.
“Uns defensen el dret a l’autodeterminació i l’amnistia i el govern espanyol defensa just el contrari. Quan les posicions són tant confrontades, no pot ser una resposta binomial de sí o no. Ja sabem que per una part és sí i per l’altra serà un permanent no”, ha argumentat Montero.

Publicitat

Per això, la portaveu de l’executiu espanyol ha apostat per analitzar què ha portat al sentiment de “desafecció” per part de Catalunya per trobar les àrees en què les dues parts puguin edificat juntes.

Preguntada per si el pacte fiscal seria una solució imaginativa, Montero ha respost que hi ha d’haver una “solució global i integral” perquè cap per si sola pot donar satisfacció a una “situació enquistada”.
Pressupostos abans d’acabar l’estiu

La també ministra d’Hisenda ha explicat que el seu horitzó és poder aprovar els pressupostos de l’Estat abans que acabi l’estiu i, en aquests moments, ha descartat una pròrroga pressupostaria. De moment, no té els suports suficients per aprovar uns nous comptes i no els portarà al Congrés fins que els tingui garantits.

Montero ha admès que seria ideal aprovar els pressupostos abans de les eleccions catalanes i ha fet una crida als partits a no prioritzar els interessos electorals per davant dels interessos generals tenint en compte la proximitat de les eleccions a Galícia, País Basc i Catalunya.

Descarta pujada general de l’IVA

La ministra d’Hisenda també ha descartat una pujada general de l’IVA al 23% amb l’argument que es tracta d’un impost indirecte que no distingeix segons la renda dels ciutadans. I ha afegit que el govern progressista vol buscar impostos més progressius per tal que les persones que tenen més recursos aportin més.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes