Dijous 02 Abril, 2020

Els agressors sexuals seran sancionats amb multes de fins a 10.000€ a Catalunya

Vuit ajuntaments i dos empreses de l'Ebre signen el protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d'oci

Més llegits

L’Espanya infectada

Aquests dies de confinament he avançat en una lectura que tenia a mitges, Ascenso y Crisis: Europa, 1950-2017, un...

El Gobierno retalla 215M€ del fons que rep Catalunya per a polítiques actives d’ocupació

El Ministeri de Treball i Economia Social ha retallat en 215 milions d'euros el fons que rep la Generalitat...

La democràcia es basa a retre comptes

En un temps on la bona fe impregna les lluites que han de combatre el feixisme excloent ha sorgit...

El fast food del sexe

Molt bé, ens quedem a casa. Molt bé, fem teletreball. Molt bé, fem ioga a l’estora del menjador. Ens...

Ábalos retreu la gratuïtat de transports i peatges a Catalunya

El ministre de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, ha dit aquest dimarts que li sembla "una...

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

La llei d’acompanyament dels pressupostos de la Generalitat permetrà començar a sancionar els agressors sexuals a Catalunya amb multes que aniran dels 1.001 euros als 10.001 euros. El codi penal només preveu sancions de 600 euros i el conseller d’Interior, Miquel Buch, a més de demanar una reforma d’aquest aspecte a l’Estat, ha remarcat que s’apliqui una normativa pionera al país perquè aquestes actituds masclistes tinguin “sancions dures”. Buch ha signat amb vuit ajuntaments de l’Ebre, i dues empreses de seguretat privada el protocol contra les violències sexuals en entorns d’oci que forma tots els agents i actors implicats per detectar actituds contra la integritat sexual de la dona.

El conseller d’Interior, Miquel Buch, acompanyat pel director general d’Administració de Seguretat del Departament d’Interior, Jordi Jardí, ha signat el conveni per a l’adhesió al protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci amb vuit municipis de les Terres de l’Ebre i amb dos empreses de seguretat privada de la zona. Els ajuntaments que s’han adherit al conveni són Tortosa, Amposta, l’Ampolla, Garcia, Ascó, Palma d’Ebre, Roquetes i l’Aldea. Les dues empreses signatàries són l’empresa de vigilants de seguretat privada, Magnus Seguridad, i l’empresa de controladors d’accés, Alpha Serveis Personals i Aeris.

Abans de l’acte oficial, tècnics municipals, agents de les policies locals i altres agents implicats en els entorns d’oci municipals han participat en una jornada de formació a la seu de les delegacions.
Buch ha assenyalat que la formació servirà per preveure qualsevol mena d’agressió sexual en festes majors, festes lúdiques o qualsevol activitat que s’organitzi. “En el cas que hi hagi, malauradament, alguna agressió sabran quin és l’assessorament i consell que s’ha de donar a la víctima per fer la denúncia i conèixer els passos a seguir i els serveis a què acollir-se”, ha explicat.

Les agressions sexuals, penades amb multes de fins a 600 euros pel Codi Penal, tindran sancions més dures a Catalunya. A través de la llei d’acompanyament dels pressupostos es preveu que la nova ordenança “apugi molt” les sancions per perseguir qualsevol classe d’agressió. Les multes aniran entre els 1.001 euros als 10.000 euros. “Aquesta normativa és innovadora, no existeix a l’estat espanyol, però esperem que algun dia el Codi Penal canviï per perseguir penalment totes les agressions sexuals”, ha demanat Buch.

Una altra de les novetats és que els agents de seguretat privada i vigilants que hagin estat formats podran iniciar el procés de denúncia des de l’espai on s’ha produït la violència sexual. “Es podran adreçar in situ allà als vigilants privats per iniciar el procés de denúncia sense desplaçar-se a la comissaria de Mossos. Després ve el procediment normal i corrent però no fem anar a la víctima amunt i avall en un moment poc agradable i gens còmode. Intentem minimitzar al màxim el dolor i el mal que pot patir una víctima per part d’un agressor sexual”, ha explicat el conseller d’Interior. El director general d’Administració de Seguretat ha animat als ajuntaments a incloure incentius als plecs de contractació perquè les empreses de seguretat que contractin se sumin al protocol i rebin la formació.

A més dels 9 ajuntaments ebrencs que s’han adherit al protocol –el primer a Catalunya va ser Tivissa i aquest dimecres se n’incorporen vuit més- ja són una vuitantena els consistoris al país que han signat el conveni i s’han iniciat els tràmits amb vuitanta municipis més. De manera telemàtica també s’han signat amb grans marques esportives, festivals i activitats lúdiques. Aviat s’hi sumarà el FC Barcelona o es treballa també amb el Circuit de Montmeló. El material audiovisual d’aquesta campanya es va emetre ja en l’última edició del Canet Rock.

Dades negres sobre violacions i agressions
Davant les últimes dades sobre l’augment de les denúncies per agressions sexuals amb penetració a Catalunya, el conseller Buch ha lamentat que existeixi “una dada negra” sobre els fets que succeïen abans però que no es denunciaven. “Això no vol dir que hem d’estar més tranquils, al revés. Hem aconseguit que la societat es rebel·li davant d’un maltractament, que les dones ja no el toleren i això ha estat un gran pas. Hem canviat els conceptes dels límits d’una persona envers l’altra i ara hem de lluitar tots perquè no hi hagi agressions, violència i assetjament i que cap home pugui sentir-se amb el dret de fer el que vulgui amb una dona. A la nostra societat està penat i castigat i no es permet”, ha sentenciat. Buch ha defensat que aquest canvi s’ha de seguir treballant de tots els àmbits. “Hem de ser una societat millor, sentiré vergonya mentre hi hagi masclisme”, ha assegurat.

- Publicitat-

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

Hi haurà “algun tipus de confinament” després de Setmana Santa

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha assegurat aquest dijous que hi haurà "algun tipus de confinament" després de Setmana Santa...

El Gobierno considera “injust” dir que Espanya va reaccionar tard contra el virus

La ministra d'Afers Exteriors, UE i Cooperació, Arancha González Laya, considera "injust" que es digui que Espanya va reaccionar tard a l'emergència del coronavirus...

El Tercer Sector reclama al Govern accelerar l’aprovació del reglament de l’RG

La Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha reclamat al Govern que acceleri l'aprovació del reglament per desplegar i implementar la Renda...

Ja es poden denunciar les “pràctiques abusives” contra les pimes i els autònoms

Pimec ha engegat una bústia de denúncies al servei de pimes i autònoms després de detectar alguns casos de "pràctiques abusives per part d'empreses...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca