Barcelona és la protagonista de la reconstrucció d’una obra de Banksy

Són a mida real i els originals es van fer entre el 2000 i el 2018

Publicitat

L’Espai Trafalgar de Barcelona ha reunit un centenar de rèpliques de l’obra de Banksy en l’exposició no autoritzada per l’artista desconegut ‘The World of Banksy. The Immersive Experience’, que obrirà les portes a partir d’aquest dimarts de la mà del director de teatre belga-albanès Hazis Varda.

L’exposició, que serà a Barcelona, en principi, uns tres mesos, inclou un centenar de reproduccions a mida real d’entre l’any 2000 i el 2018 que s’han fet al Regne Unit, França, els Estats Units, Israel i Palestina.

El recorregut per les tres plantes de l’edifici inclou obres com el ‘Llançador de flors’, en un gest antimilitarista del seu protagonista; la icònica nena amb un globus ‘Sempre hi ha esperança’; l’obra que es va vendre en una subhasta ‘La rata fora del seu llit’, i la proposta d’humor negre ‘Rieu mentre pugueu’, entre d’altres.

Rèpliques d’artistes urbans

Publicitat

Segons ha explicat Varda –que ha desplegat una iniciativa similar a l’Espace Lafayette Drouot de París (França) de la seva propietat– les rèpliques estan fetes per una desena d’artistes urbans que també volen mantenir-se en l’anonimat perquè la seva vocació no és apropiar-se de l’obra de Banksy, sinó difondre-la.

“Està en contra dels drets d’autor i del concepte del copyright i està a favor que els joves facin còpies”, ha dit Varda, que ha defensat que a més ningú sap qui és Banksy en realitat i que per això les seves exposicions mai són autoritzades.

Ha afegit que tant la seva intenció com la dels artistes que hi han participat “no és robar l’obra de Banksy”, sinó traslladar el missatge d’unes obres, la majoria de les quals han estat robades, vandalitzades i que majoritàriament ja són inexistents i només es poden veure a Internet.

Varda –propietari de la sala de teatre Le Palace de París– ha destacat les possibilitats de l’Espai Trafalgar, i de la seva teatralització amb sons urbans i murs de l’estil de les perifèries urbanes.

Ha destacat que l’espai camina en la “mateixa direcció” que l’obra de Banksy, i la necessitat de les exposicions de travessar una revolució; de fet, ha anunciat que prepara una altra mostra sobre Vincent Van Gogh al mateix espai per d’aquí a un any i mig.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes