Els EUA apel·len als límits del periodisme per tenir l’extradició d’Assange

Els defensors del fundador de Wikileaks s'han concentrat aquest dilluns a les portes del tribunal com un gest de suport

Publicitat

El judici per la possible extradició del fundador de Wikileaks, Julian Assange, als Estats Units ha començat a Londres amb un al·legat de la part demandant, que ha esgrimit en nom de Washington que el periodisme no pot ser una excusa per saltar-se la llei i posar documents secrets a disposició d’organitzacions terroristes.

Un dels representants de la part nord-americana, James Lewis, ha assegurat que el material que va difondre Wikileaks, que va filtrar milers de documents classificats dels serveis d’Intel·ligència i del Govern dels Estats Units, va posar en risc ciutadans de països governats per règims repressors, segons el diari ‘The Guardian’.

Així, s’ha avançat a la defensa i ha descartat que el “risc” que representa la tasca dels “informadors” com Assange sigui “exagerat”. “Recordo al tribunal que van ser aquests individus els que van passar informació a règims com el de l’Iran i a organitzacions com Al-Qaeda”, ha afegit.

Assange, de 48 anys, es troba sota custòdia al Regne Unit, país on va estar gairebé set anys refugiat a l’ambaixada equatoriana per evitar precisament ser traslladat a cap altre país. Aleshores, Suècia l’investigava per una presumpta violació i, ara, corre el risc d’enfrontar-se als Estats Units a 18 càrrecs que podrien implicar-li una pena de 175 anys de presó.

Publicitat

Els advocats d’Assange prendran la paraula aquest dimarts, en el marc d’una primera setmana inicial que servirà bàsicament perquè cada part exposi els seus arguments legals. La defensa ja ha avançat que argumentarà que el tractat bilateral d’extradició prohibeix els trasllats per delictes polítics.

Les vistes quedaran després ajornades fins el 18 de maig, si bé l’afer previsiblement continuarà sent d’actualitat fins llavors. La defensa ha suggerit que el president dels Estats Units, Donald Trump, ha ofert l’indult a Assange si nega que Rússia tingués res a veure amb les filtracions de correu de la campanya de la demòcrata Hillary Clinton el 2016.

Els defensors del fundador de Wikileaks s’han concentrat aquest dilluns a les portes del tribunal com un gest de suport.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca