L’amenaça del supremacisme blanc

El supremacisme blanc també és terrorisme. Començo amb aquesta afirmació rotunda perquè sovint sembla que tinguem por a dir-ho o confirmar-ho, però l’atemptat de les últimes hores a la ciutat alemanya de Hanau posa de manifest la necessitat de parlar del tema. Onze persones assassinades amb motivacions racistes del terrorista i una carta amb missatges xenòfobs per reivindicar-ne les connotacions. Tot plegat explícit i obertament desacomplexat.

Que el supremacisme blanc és una amenaça cada cop més extensa, no s’ha d’amagar. Que és una ideologia extremista basada en la raça, tampoc. I que els mitjans de comunicació tenen por de tractar-ho amb responsabilitat, una evidència. A llocs com els Estats Units, ja hi ha organitzacions com “The Base” que han jurat iniciar una guerra racial al país. D’ideologia neonazi i paramilitar, amb entrenaments i plans inicials per assassinar membres del moviment antifeixista d’esquerres. Afortunadament això últim aturat per l’FBI.

A Nova Zelanda, Brenton Harrison va matar 49 persones mogut per la seva islamofòbia. Un jove de 28 anys que ni tan sols estava fitxat per la policia, però que no dubtava en fer el símbol amb les mans de “White Power”, símbol internacional del supremacisme blanc, mentre era jutjat i l’enfocaven les càmeres. També recordareu els atemptats d’Utøya i Oslo a Noruega, 77 joves assassinats en denuncia de la ‘invasió musulmana’ i la ‘cultura marxista’. En total, més de 170 persones assassinades a causa d’aquesta ideologia en una sola dècada entre Amèrica, Oceania i Europa. I en la gran majoria de casos, reivindicant el component ideològic amb manifestos, vídeos o missatges per part del mateix autor.

Paral·lelament a tot això, trobem líders d’extrema dreta arribant al poder a molts països europeus i d’altres zones del món. Evidentment no fan cap mena de crida col·lectiva a realitzar aquestes barbaritats, però la seva simple presència acaba posant el focus del discurs en qüestions d’immigració tractades des del racisme o directament d’islamofòbia. Discursos extremistes que agafats per neonazis poden ser la motivació final per organitzar-se racialment contra el que consideren una amenaça. Segurament l’error rau en el fet que tenim normalitzada la presència pública de l’extrema dreta a tots els àmbits, des de partits polítics, associacions, tertulians o fins i tot jugadors de futbol. És impensable que arribem a conviure amb normalitat amb altres extremismes que també cometen atacs terroristes, però amb el supremacisme blanc, ho fem.

Assumim poc la perillositat d’aquesta amenaça, cal destacar a simple vista el tractament mediàtic al qual se sotmet un atemptat amb aquestes motivacions, al que s’exerceix sobre un de jihadista. Pels segons hi ha ràpida identificació de la motivació i en coneixem detalls de com funcionen les organitzacions. En cas de supremacisme blanc, no coneixem les motivacions fins passades hores, i hi ha una certa prudència en identificar-ho, com si ofendre un nazi fos un problema (a la lliga espanyola de futbol sembla que potser si).

Això és una qüestió de seguretat com també ho és d’ideològica, així que comencem a tractar el tema amb la responsabilitat que mereix. No només des de la simple vessant de protecció o prohibició d’armes, sinó anant també a l’arrel de l’odi i fent pedagogia. S’ha de tenir en compte que el neofeixisme incita des de la mateixa ideologia a la guerra racial, al combat i assimilar la vida com una batalla constant. En definitiva, justifica la violència com a eina política legítima. Perquè aturar un atac terrorista hores abans és important i un mèrit complicat, però tinguem clar que no soluciona el problema.

- Publicitat -

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

Òmnium es querella al TS contra Joan Carles I per presumpta corrupció i blanqueig

Òmnium Cultural ha anunciat que ha presentat una querella criminal davant el Tribunal Suprem contra el rei emèrit Joan Carles I per presumptes delictes...

La justícia espanyola, “la més ràpida del món” a l’hora de jutjar independentistes

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha acusat aquest divendres la justícia espanyola de ser "la més ràpida del món" quan ha de...

El volum de casos de Covid-19 a Lleida comença a ser important

La consellera de Salut de la Generalitat de Catalunya, Alba Vergés, ha descartat "de moment" que es realitzin confinaments selectius a Lleida davant els...

Catalunya no té les “eines” per afrontar la crisi

La diputada de JxCat al Parlament i alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha lamentat aquest divendres que, segons ella, Catalunya no té les "eines"...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca