Vicenç Pagès Jordà: “La globalització és una estafa”

Un diccionari amb 400 entrades que comprèn moviments culturals i polítics

L’escriptor català Vicenç Pagès Jordà ha retratat els anys 70, 80 i principis dels 90 en el seu nou llibre ‘Memòria Vintage’ (Empúries), amb un discurs que “no pretén ser ni crític ni nostàlgic”.

Publicitat

Pagès Jordà i l’editor d’Empúries, Josep Lluch, han presentat aquest dimarts en roda de premsa aquest diccionari, que parteix de l’arribada de l’home a la lluna i acaba amb la pel·lícula ‘Pulp Ficton’, amb conceptes que “per a molts continuen sent vigents” però que van desapareixent de la tendència majoritària.

Per l’autor ha quedat “una mostra força representativa” dels anys compresos entre el 1969 i 1995 a través d’actors, cançons, moviments polítics, llibres, places i carrers, grups musicals, editorials i filologia, entre d’altres.

L’autor ha subratllat que els joves van expulsant conceptes que continuen presents per a molts, per la qual cosa aquest llibre té “una visió generacional però també local i personal”.

Lluch ha insistit que el llibre retrata la generació que “fa de frontissa entre l’era analògica i la digital”, i que creix amb la cultura pop.

Cultura pop no representativa

El llibre és un intent d’autentificar experiències amb les quals de vegades hi ha malentesos perquè, per Pagès Jordà, la globalització és una “estafa” i ha lamentat que la cultura pop no recull les vivències d’una generació d’espanyols.

Ha insistit que aquesta generació s’ha habituat a consumir ficcions que no expliquen la seva experiència però que tot i així ha assumit com el seu passat en termes polítics i de consum cultural: “Jo no vaig ser mai al Vietnam però n’he vist totes les pel·lícules”.

Allunyar-se de la nostàlgia

Tot i que ha reconegut que hi ha una part de nostàlgia en el llibre, Pagès Jordà ha assegurat que no se sent representat “pel relat banal i comercial” d’aquells anys i ha mirat de representar elements del passat amb una certa idealització.

Apareixen elements lluny de la perspectiva històrica com el franquisme, l’Educació General Básica (EGB), el servei militar, la falta d’educació sexual i un gran marc prohibitiu, que en alguns casos a l’escriptor li generen “frustració i fins i tot els llençaria directament a les escombraries”.

Reconèixer o entendre el passat

Quan li han preguntat si el llibre s’adreça a joves o grans, ha explicat que “per uns pot ser un exercici de reconeixement per veure que no estan sols”, mentre que per altres és un llibre d’història recent que no coneixen.

Ha incidit que per entendre què passa avui dia s’ha d’entendre què va passar en els anys 80 motiu pel qual el llibre “dona una visió que ajuda a comprendre-ho millor”.

Així mateix, ha reconegut que és “una externalització de la seva memòria” amb coses que li han importat –ha aprofitat articles de mitjans en els quals ja tractava alguns d’aquests conceptes– i després va començar a pensar en el lector.

La generació més avorrida

Pagès Jordà ha fet broma amb el fet que la generació que retrata en el llibre és la més avorrida de la humanitat perquè “està enmig dels qui havien d’anar a cuidar les vaques i els que han vist la sèrie ‘Breaking Bad'”.

En aquest sentit ha argumentat que la falta d’opcions generacional conduïa els joves a la lectura, per la qual cosa ha justificat que la seva generació llegís tant i ha qüestionat si, amb el ventall de possibilitats que hi ha actualment, haguessin llegit tants llibres.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca