La Virgueria celebra 10 anys a la Beckett amb un thriller futurista sobre la indigència emocional

Helena Tornero ha escrit per a la companyia "una història d'amor que amaga moltes coses"

La companyia La Virgueria presenta a partir de dijous a la Sala Beckett el seu nou espectacle, creat de la ma de la dramaturga Helena Tornero. S’anomena ‘Demà’ i és un thriller distòpic que gira al voltant de l’amor per destapar les misèries morals del nostre temps. En concret, l’obra aborda la idea de la “indigència emocional” en un món on totes les necessitats estarien cobertes. En un futur proper, la trama va deconstruint la història d’amor de dos joves modèlics influïts per uns gurus de les relacions socials i l’èxit personal. Un trencaclosques sobre l’origen i el destí aparentment feliç dels enamorats, que el públic haurà d’encaixar. La Virgueria celebra deu anys de vida amb aquest espectacle creat en residència a la Sala Beckett.

Publicitat

En realitat, la companyia va encomanar a Helena Tornero un text sobre “la indigència”, en general. Però la dramaturga els va plantejar que això no era “un tema” en sí, sinó “el resultat de moltes coses”. Els va demanar, per contra, que exploressin aquest concepte, què significava per la companyia, fins que van arribar a la idea de la indigència emocional, explicava aquest dimarts el director de la companyia, Aleix Fauró.

“Feia temps que volíem treballar amb ella perquè ens agrada molt les temàtiques que tracta, i com les tracta. Suposava un repte a l’hora de posar en escena una obra amb una textualitat diferent a la que solem treballar”. La proposta de Tornero ha estat un thriller; una història d’amor protagonitzada per Guillem Gafaell i Isis Martín, narrada de forma inversa. “Va plantejant coses, una història d’amor que amaga moltes coses, en un futur distòpic on –en aquest racó de món- no hi ha contaminació, no hi ha gent dormint al carrer, la gent somriu, etc. Però de seguida intuïm que hi ha quelcom que no acaba de quadrar, que no és natural, que no ens agrada”, avança el director.
Dos amics de la parella, Patrícia Bargalló i Marc Rius, són uns autèntics gurus emocionals. Una mena de “Tinder Premium”, com els han batejat des de la companyia, que “ajuden a construir” aquest món distòpic on tot sembla anar bé, i on l’amor romàntic més “normatiu” s’imposa.

La crítica a l’amor romàntic, a la capacitat de “manipulació” que ofereixen les xarxes socials, i al relativisme moral planen a ‘Demà’, un títol amb què la companyia pretén parlar d’un futur que no veu gens llunyà. És aquest component de crítica social el que, segons el director de la Sala Beckett, Toni Casares, distingeix les propostes escèniques de La Virgueria. I el que fa que el teatre s’hi senti tan proper.

L’afinitat entre la Beckett i La Virgueria

Casares ha celebrat que la companyia celebri el seu desè aniversari essent el grup resident del teatre aquesta temporada. Una condició que, a banda de permetre-li treballar i estrenar aquesta obra, també la converteix en partícip del consell de programació de la temporada vinent, entre altres vincles amb la Beckett.

“Hi ha molt en comú entre La Virgueria i les línies i interessos de la Beckett. Una companyia que es planteja el teatre contemporani amb una visió molt global del que és la creació. Fan literatura dramàtica però com un tot en què la multidisciplinarietat és un territori a explorar que els interessa”, ha sintetitzat Casares.

També Helena Tornero és una vella coneguda de la casa, sobretot de la seva anterior etapa al barri de Gràcia. Però, amb tot, encara no hi havia estrenat un text en condicions “com Déu mana”, ha concedit el director. Hi havia presentat, això sí, obres en el context de l’Obrador d’estiu de la Beckett i participat en cursos i laboratoris organitzats per la sala del Poblenou.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca