La comunitat artística de l’Antic Teatre es “planta” per la continuïtat de l’espai cultural

Una cinquantena de companyies barcelonines i veïns demanen a l'Ajuntament que "legisli" per protegir la sala

Companyies, artistes, associacions professionals d’actors i ballarins i una representació dels veïns de Ciutat Vella s’han “plantat” aquest dilluns en defensa de l’Antic Teatre, amenaçat per una pujada sobtada del lloguer si vol prorrogar el contracte actual. Demanen a l’Ajuntament i al conjunt d’administracions que legislin per “salvar” el que consideren un viver teatral únic a la ciutat, aparador de l’escena alternativa que alimenta el sistema escènic, i també un node social d’aquest barri. La seva fundadora, Semolina Tomic, ha reconegut que el contracte no venç fins el 2027 però ha dit que no es resignaran a acceptar “l’ultimàtum” del propietari. No sense escepticisme, ha celebrat els contactes amb el Consistori per trobar una solució.
Després de quinze dies de denúncia a través de la xarxa i els mitjans, la comunitat artística nascuda o habitual de l’Antic Teatre ha respost a la crida de l’espai i ha omplert a vessar la petita sala de Ciutat Vella per alertar sobre la situació delicada que travessa l’espai.

Publicitat

Una representació de cinquantena de companyies barcelonines -sotasignants d’un manifest de suport al teatre- , actors i creadors a títol individual com Manel Barceló o Carla Rovira, representants del sector com Àlex Casanovas (de l’Associació d’Actors i Directors de Catalunya) i veïns preocupats per la denúncia pública feta per Semolina Tomic sobre “l’amenaça” de pujada inassumible del lloguer, han participat en una roda de premsa col·lectiva de defensa del local.

Semolina Tomic ha explicat l’origen del conflicte amb la propietat –arran d’un litigi sobre el finançament de la reforma de la façana, un cop s’havia fet la reforma interior-, i ha qualificat d'”ultimàtum” el fet que aquesta hagi posat com a condició a una extensió del contracte actual (que venç el 2027) per 15 anys més la pujada immediat del lloguer, de 1.500 euros actuals a 7.500.

Per l’Antic Teatre, no és cert que hi hagi temps per negociar, tal i com s’ha sostingut des de l’Ajuntament de Barcelona, doncs argumenten que el propietari pressiona perquè el canvi de condicions es faci ara o senzillament es rescindirà el contracte quan venci. “És clar que ens podem quedar aquí i esperar fins el final del contracte, però no volem que això passi; lluitarem fins el final”, ha proclamat una Tomic que s’ha confessat, amb tot, “cansada” de batallar pel local que va fundar l’any 2003.

D’altra banda, la fundadora de l’Antic Teatre ha confirmat que han mantingut ja fins a tres reunions amb l’Ajuntament, a qui ha agraït que estigui “a prop”. “Diuen que tenen interès per solucionar-ho”, ha expressat amb un punt d’escepticisme. Tomic no té la solució al conflicte, però sí que ha instat l’administració pública a “parlar amb el propietari” un cop “estudiada” la situació de l’edifici. Al seu voltant, han plogut les propostes per salvar el teatre, des de la compra de l’edifici amb diners públics fins a una nova legislació per protegir aquest tipus d’espais o per a la regulació dels lloguers.

“Ens agradaria que aquest espai, després de tants anys d’esforç, no s’acabi. Que no pugui venir algú aquí i… (…) Que sigui un espai del barri, no un súper, un restaurant o un hotel. I que el porti qui el porti”, ha reclamat Tomic, ovacionada pels assistents. “Jo ja estic cansada, és tan miserable tot això”, ha confessat tot valorant que el que es demana (d’ajuda, sigui quina sigui) és poc al costat del que val una sola producció d’òpera o un festival de quatre dies (en referència al TNT de Terrassa). “Però no pararem de lluitar”, ha promès.

Barcelona, “un desert per a l’avantguarda”

Professionals del sector i veïns han fet costat incondicional a l’Antic Teatre. Representants de companyies que hi ha passat –o hi han nascut- han posat en valor les condicions que ofereix malgrat la precarietat del seu pressupost (el teatre ofereix un 80% de la taquilla a les companyies). També han destacat “la sensació per a molta gent que si no hi ha l’Antic Teatre no tenen un altre lloc”, en paraules d’Agnès Mateus.

“Aquesta ciutat és un desert per l’avantguarda”, ha lamentat un dels primers creadors que va trepitjar l’espai, al costat de Roger Bernat, amb l’espectacle ‘Bona gent’. Aleshores, ha seguit, feien una performance itinerant aquí en cinc altres espais alternatius de Barcelona, i avui “no en queda cap, excepte l’Antic Teatre”, ha recordat. “Aquest teatre omple, i hi ha un públic, però se’ns margina i així és impossible”, ha reblat una integrant de la companyia Mos Mayorum.

L’Antic Teatre va tancar el 2019 amb un pressupost de 346.000 euros, el 57% del qual finançat amb fons propis (la majoria, els ingressos que proporciona el bar i la seva popular terrassa) i un 43% de finançament públic (el 25% del qual, aportat per l’ICEC). L’Ajuntament hi va aportar un 11,8%.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes