Més democràcia

El preu de la llibertat

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes

Als 16 anys una persona pot treballar, pot pagar impostos, pot emancipar-se, pot casar-se, però en canvi no pot votar. No se li permet decidir sobre les polítiques laborals, d’habitatge o educatives que l’afecten. S’impedeix al jovent d’entre 16 i 18 anys de participar de les decisions polítiques.

Aquesta situació injusta provoca, en part, la poca implicació dels joves en política. Els adults, enlloc de queixar-se constantment sobre la poca implicació política del jovent, potser podrien començar a implicar tot el jovent als processos polítics. Votar comporta una responsabilitat i comporta potenciar el sentit crític. Què millor que garantir el dret a vot al jovent de 16 i 17 anys en una societat cada cop més envellida? Això ens permetria enfortir la democràcia.

Són força els estats que ja han fet aquest debat. Al 2011, el Consell d’Europa es va pronunciar a favor del vot als 16 anys per aconseguir la participació del major nombre de persones possibles en el procés polític. Des d’aleshores, més estats ho han impulsat: Àustria, Malta, Argentina o Brasil. Aquests a nivell estatal i d’altres, com Noruega o Alemanya, a nivell regional i local.

A les institucions de Madrid, aquesta discussió no és nova. Al 2016 ja es va votar al Congrés dels diputats a partir d’una reivindicació del Jovent Republicà que es va traslladar a Esquerra Republicana. Llavors, no es va aprovar per cinc vots. En aquest moment, si tots els partits votessin en el mateix que aleshores, la proposta sortiria aprovada. Esperem que aquells qui ho van defensar llavors, entre els quals hi ha els dos partits que avui conformen el govern espanyol, ara segueixin defensant els drets del jovent.

Ha arribat l’hora de fer realitat una reivindicació del moviment juvenil. Ara podem fer realitat una lluita impulsada durant la darrera dècada per les Joventuts d’Esquerra Republicana i per diverses plataformes juvenils. Hi donen suport el Fòrum Europeu de Joves, el Consell de Joventut de Catalunya, de les Illes, del País Valencià i d’Espanya. És un consens dins les organitzacions juvenils.

El jovent volem decidir i ens volem sentir partícips de les decisions polítiques. Som qui liderem aquells moviments socials en defensa de més drets socials i polítics, i també volem ser qui canalitzem aquestes reivindicacions a través de les urnes. Lluitem per una República Catalana on el jovent entre 16 i 18 anys tingui equiparats els seus drets i responsabilitats, i també volem que els majors de 16 anys puguem votar la nostra autodeterminació. Ara tenim l’oportunitat de fer-ho realitat.