Dijous 09 Abril, 2020

Més democràcia

Més llegits

No és cap guerra

No és difícil deduir que entre els guionistes de la Moncloa deu haver molts entusiastes de les pel·lícules americanes...

Simón tomba les previsions de Sanitat

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha celebrat que el nombre d'hospitalitzats...

Ecologia feixista: el perill d’idealitzar la natura

Escombro l'últim racó de pols de la casa però un color insòlit m'atura. Sacsejo el cap i apropo el...

L’OMS posa Espanya d’exemple de “terrible experiència”

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha demanat als països europeus que prenguin nota de la "terrible experiència" que...

Puigdemont, Junqueras i eurodiputats de PNB, Bildu i Podem demanen que Sánchez actuï contra el TS

L'eurodiputat i president legítim de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el vicepresident legítim i líder d'ERC, Oriol Junqueras, han...

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Als 16 anys una persona pot treballar, pot pagar impostos, pot emancipar-se, pot casar-se, però en canvi no pot votar. No se li permet decidir sobre les polítiques laborals, d’habitatge o educatives que l’afecten. S’impedeix al jovent d’entre 16 i 18 anys de participar de les decisions polítiques.

Aquesta situació injusta provoca, en part, la poca implicació dels joves en política. Els adults, enlloc de queixar-se constantment sobre la poca implicació política del jovent, potser podrien començar a implicar tot el jovent als processos polítics. Votar comporta una responsabilitat i comporta potenciar el sentit crític. Què millor que garantir el dret a vot al jovent de 16 i 17 anys en una societat cada cop més envellida? Això ens permetria enfortir la democràcia.

Són força els estats que ja han fet aquest debat. Al 2011, el Consell d’Europa es va pronunciar a favor del vot als 16 anys per aconseguir la participació del major nombre de persones possibles en el procés polític. Des d’aleshores, més estats ho han impulsat: Àustria, Malta, Argentina o Brasil. Aquests a nivell estatal i d’altres, com Noruega o Alemanya, a nivell regional i local.

A les institucions de Madrid, aquesta discussió no és nova. Al 2016 ja es va votar al Congrés dels diputats a partir d’una reivindicació del Jovent Republicà que es va traslladar a Esquerra Republicana. Llavors, no es va aprovar per cinc vots. En aquest moment, si tots els partits votessin en el mateix que aleshores, la proposta sortiria aprovada. Esperem que aquells qui ho van defensar llavors, entre els quals hi ha els dos partits que avui conformen el govern espanyol, ara segueixin defensant els drets del jovent.

Ha arribat l’hora de fer realitat una reivindicació del moviment juvenil. Ara podem fer realitat una lluita impulsada durant la darrera dècada per les Joventuts d’Esquerra Republicana i per diverses plataformes juvenils. Hi donen suport el Fòrum Europeu de Joves, el Consell de Joventut de Catalunya, de les Illes, del País Valencià i d’Espanya. És un consens dins les organitzacions juvenils.

El jovent volem decidir i ens volem sentir partícips de les decisions polítiques. Som qui liderem aquells moviments socials en defensa de més drets socials i polítics, i també volem ser qui canalitzem aquestes reivindicacions a través de les urnes. Lluitem per una República Catalana on el jovent entre 16 i 18 anys tingui equiparats els seus drets i responsabilitats, i també volem que els majors de 16 anys puguem votar la nostra autodeterminació. Ara tenim l’oportunitat de fer-ho realitat.

- Publicitat -

Mirall és possible gràcies al suport dels seus subscriptors i mecenes. Amb només 2€/mes podem enfortir aquesta aposta periodística sense embuts.

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Mecenes de la cultura antifeixista

Compromís amb el periodisme sense embuts

Des de només 2€/mes fes-te militant de la cultura antifeixista

Breus

Vergés li toca el crostó a Sánchez

La consellera de Salut de la Generalitat, Alba Vergés, ha criticat aquest dijous que "els festius, la mona i les celebracions no poden marcar...

Sánchez aixeca el confinament total dilluns però ampliarà l’estat d’alarma fins maig

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha mostrat convençut aquest dijous que caldrà ampliar l'estat d'alarma actual -que finalitza el 26 d'abril- com...

El Homrani es defensa contra l’acusació de “manca de lideratge”

L'oposició ha recriminat al conseller de Territori, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, una "manca de lideratge" amb la crisi del coronavirus, i...

Borrell usa la situació a les residències catalanes per defensar la gestió de Sánchez

L'Alt Representant de la UE, Josep Borrell, ha qüestionat la gestió de les residències per part del Govern. "Què ha passat a les residències...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca