La vulneració de drets vinculats a l’1-O provoca més de 2.000 persones ferides, investigades i imputades

L'Oficina de Drets Civils i Polítics gestiona 283 queixes per vulneracions de drets el 2019 i constata una reducció dels incidents d'intolerància política a finals d'any

L’Oficina de Drets Civils i Polítics (ODCiP) va gestionar 283 comunicacions per vulneracions de drets entre actuacions d’ofici, queixes i demandes rebudes durant l’any passat. Així ho indica l’Informe Anual de l’Oficina corresponent al 2019, el seu primer any sencer d’activitat. Arran de l’agitació política i social dels darrers dos anys i mig, cal afegir que el 2019 va ser excepcional pel que fa a la crida a la participació ciutadana a les urnes, amb la convocatòria de fins a quatre eleccions en dues onades, entre l’abril i l’octubre. Amb tot, una de les conclusions de la memòria destaca que els incidents d’intolerància política han anat a la baixa a finals d’any.

Publicitat

Les dades de l’informe indiquen que la vulneració del dret de participació política  ha representat el 67% dels casos gestionats, amb un total de 190 actuacions (veure el quadre adjunt), a causa de les dificultats o la impossibilitat per exercir el dret a vot de les persones residents a l’exterior o les queixes derivades dels ciutadans de Catalunya amb nacionalitat administrativa diferent a l’espanyola.

Així l’ODCiP ha elaborat una cartografia de la intolerància política, que consta de casos documentats motivats per la ideologia política de la persona agredida o del col·lectiu atacat. Segons el director de l’ODCiP, Adam Majó, si bé l’efervescència política ha suposat un elevat nombre d’incidents, “els casos d’atacs contra persones, domicilis, seus d’entitats i institucions han disminuït a finals d’any.”

De l’anàlisi des les dades d’intolerància política, es desprèn que a Catalunya hi ha hagut 212 atacs directes contra seus de partits polítics des del març del 2017 i 286 actes vandàlics contra entitats i ajuntaments.

Les conseqüències de l’1-O

D’altra banda, el mapa de la repressió que es va viure durant la celebració del referèndum de l’1 d’Octubre del 2017 va suposar més de 2.000 persones ferides, investigades i imputades a Catalunya, segons es desprèn de l’Informe 2019. L’Oficina va incidir especialment en fer visibles aquestes violacions de drets fonamentals amb l’anomenada Cartografia de la repressió de l’1-O, per encàrrec directe del Parlament de Catalunya.

Des de les concentracions del 20 de setembre del 2017, passant per la pròpia celebració del 1-O, fins a les posteriors concentracions i manifestacions de protesta, s’ha produït una continuada violació a gran escala de diversos drets fonamentals, com el de participació política, el de llibertat d’expressió i el de reunió pacífica. El director de l’ODCiP ha explicat que “fem el seguiment d’aquests casos i dels processos judicials posteriors. També prestem atenció a les persones que han rebut causes contra elles”.

- Publicitat-

Dona suport al periodisme honest

Som la capçalera que dona oportunitats als joves del món cultural i periodístic que les busquen. Som la revista que no amaga la seva ideologia a l'hora d'interpretar l'actualitat.

“L’independentisme és un negoci que roba”

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha afirmat aquest dijous que l'independentisme és un "negoci que roba". Durant una intervenció...

Rufián: “Hem obligat el PSOE a una sortida d’esquerres i a no repetir errors del passat”

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha defensat que amb el seu suport als pressupostos generals de l'Estat (PGE), que s'aprovaran aquest dijous...

El voluntariat permet que el 87% de les entitats socials mantinguin els seus projectes

El 80% de les entitats de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) han incorporat persones voluntàries per donar suport presencial o telemàtic durant...

Canadell delegarà les funcions de president de la Cambra si surt escollit a la llista de JxCat per al 14-F

El president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Joan Canadell, ha explicat aquest dijous al matí que si el pròxim 12 i 13...

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web esta definida per a "permetre galetes" i d'aquesta forma oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració en aquesta web es defineix com a "permet galetes" per donar-li la millor experiència possible la navegació. Si continueu utilitzant aquest lloc web sense necessitat de canviar la configuració de galetes o feu clic a "Acceptar" per sota de llavors vostè consent a això.

Tanca