Exigeixen que els nous pressupostos “dignifiquin” el sector de la discapacitat intel·lectual

La federació lamenta que els comptes quedin "lluny de satisfer les necessitats" de les entitats i les famílies

Publicitat

La Federació Catalana de Discapacitat Intel·lectual (Dincat) considera que els pressupostos presentats al Parlament, i que s’aprovaran en les properes setmanes, no satisfan les demandes del sector i exigeix uns comptes que el “dignifiquin” per revertir la “situació injusta” que pateix des del 2009. Dincat valora positivament algunes de les partides dels nous comptes, però lamenta que quedin “lluny de satisfer les necessitats que reclamen famílies, entitats i persones amb discapacitat intel·lectual”. La federació demana que es constitueixi una taula de negociació per abordar l’augment dels mòduls de la cartera de serveis socials, ja que tot i l’increment publicat el desembre passat, considera que no cobreixen les necessitats del sector.

Dincat subratlla en un comunicat que “cal treballar amb el sector en la definició d’un pla de recuperació de la dècada perduda” i insisteix en la “necessitat d’eliminar el copagament de tots els serveis”. L’entitat demana poder disposar d’uns comptes dignes que puguin garantir la viabilitat de les entitats del sector, millorar les condicions laborals de professionals i assegurar la qualitat i l’equitat de l’atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual per no vulnerar els seus drets.

La federació assenyala que, tot i que s’ha produït un augment del 6,37% en les tarifes dels serveis socials -llars amb suport, residències temporals, centres de dia- que configuren el programa de promoció de l’autonomia personal que té com a objectiu prevenir i contenir el deteriorament físic i psíquic afavorint l’autonomia personal i la integració social, aquest és “insuficient” i “queda lluny” del 9% que reclama el sector per fer front a la seva realitat.

Respecte a les partides destinades a la inserció laboral, asseguren que si bé el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va garantir una inversió de 33 MEUR per donar compliment a l’increment del salari mínim interprofessional, aquesta quantitat es no es destinarà a l’augment del SMI del 2020.

Publicitat

Segons indica Dincat, els pressupostos tampoc contemplen cap partida destinada a la revisió actual del model d’inserció socio-laboral ni fan cap menció especifica a les persones amb especials dificultats.

Dincat lamenta que els compromisos adquirits pel Departament d’Ensenyament pel que fa al desplegament del Decret d’Escola Inclusiva “només tinguin efecte en l’escola pública”. “Construir un sistema d’educació inclusiva és un projecte de país i en aquest sentit no es pot limitar només a l’escola pública”, argumenten en el comunicat.

Dincat traslladarà als grups parlamentaris les esmenes que es consideren oportunes a les agrupacions de Treball, Afers Social i Famílies i a l’agrupació d’Ensenyament; esmenes “encaminades a revertir la situació d’infrafinançament del sector i que posa en risc la inversió, les condicions laborals dels treballadors i també, la qualitat de l’atenció a les persones amb discapacitat intel·lectual”. Dincat agrupa 281 entitats socials i representa els drets de més de 30.000 persones amb discapacitat intel·lectual i les seves famílies a Catalunya.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes