El Tribunal Europeu de Drets Humans exculpa Espanya

L'alt tribunal d'Estrasburg havia condemnat l'Estat per dues "devolucions en calent"

Publicitat

El Tribunal Europeu de Drets Humans ha exculpat Espanya per dues “devolucions en calent” a la tanca de Melilla. L’alt tribunal d’Estrasburg va condemnar l’Estat l’octubre del 2017, però el govern de Mariano Rajoy va recórrer el cas a la sala gran de la institució que ara li ha donat la raó. Aquesta màxima instància ha conclòs que no es van violar els drets fonamentals de dos ciutadans de Mali i Costa d’Ivori que la Guàrdia Civil va retornar al Marroc després de saltar la tanca de Melilla sense identificar-los. El TDEH considera que tots dos “no van utilitzar les vies d’entrada oficial que existien per entrar al territori espanyol legalment” i, per això, creu que les devolucions van ser “conseqüència de la seva conducta”.

Els dos afectats van denunciar al TEDH el 2015 la irregularitat d’aquesta expulsió col·lectiva per part de les autoritats espanyoles. El 3 d’octubre del 2017, el TEDH de manera unànime els hi va donar la raó argumentant que el Conveni Europeu de Drets Humans prohibeix les expulsions col·lectives d’estrangers. Així, els estats estan obligats a identificar les persones que trepitgen el seu territori i proporcionar assistència legal per tal de garantir que potencials refugiats puguin sol·licitar protecció internacional.

Poc després, però, el govern de Mariano Rajoy va recórrer la decisió exigint que la sala gran del TEDH examinés el cas.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes