L’impacte del coronavirus a Catalunya va més enllà del Mobile

Peroxfarma, empresa exportadora: "Hem perdut pràcticament un mes de facturació a la Xina, uns 250.000 euros"

Publicitat

L’impacte econòmic del coronavirus va més enllà del Mobile World Congress (MWC) i amenaça 2.000 companyies catalanes exportadores a la Xina. Una d’aquestes és Peroxfarma, una farmacèutica amb un volum de negoci anual de prop de 40 milions d’euros. “Hem perdut pràcticament un mes de la facturació a la Xina, uns 250.000 euros”, assegura el director general de la companyia, Joan Xiol, en declaracions a l’ACN. En qualsevol cas, la pandèmia ha impactat directament en el congrés de telefonia mòbil. “El que estava destinat a ser el MWC més important de la dècada, amb 500 milions d’euros de facturació directa generada, de ben segur que no ho serà”, lamenta el director del Master in International Business de l’EAE, Marc Sansó.

El principal motiu pel qual el virus ha afectat les empreses exportadores catalanes ha estat el confinament de la població decretat pel govern xinès per evitar-ne l’expansió. Fins ara, “les empreses catalanes no han pogut fer despatxos de duanes”, admet la directora d’internacionalització d’ACCIÓ, Cristina Serradell. “Si tens una mercaderia, està esperant al port per fer el despatx de duanes. Hi ha un increment del cost i amb la possibilitat que el producte, sobretot si és perible, es faci malbé”, afegeix.

Per a Peroxfarma, la demanda dels clients al país xinès al gener ha “baixat moltíssim” perquè “no hi ha hagut consum”. A més, les comandes pendents no s’han pogut servir als clients per la falta de transport i perquè el “personal dels magatzems no ha anat a treballar perquè estaven confinats”. “Ho hem hagut de frenar tot”, reconeix Xiol.

“L’impacte principal en l’economia i, això és el que estem vivint en el context del MWC, són les restriccions en el del flux de persones i dels serveis derivats”, afirma Marc Sansó.

Publicitat

Aquest dijous, la farmacèutica catalana començarà a enviar les comandes previstes pel gener i “congelarà” les de febrer. “Ho anirem arrossegant i, si no podem recuperar-ho al llarg dels mesos que queden, ens trobarem que aquest any en lloc de tenir dotze mesos en tindrà onze”, lamenta Xiol.

“El govern xinès ha pres unes mesures una mica dràstiques pel que fa a la seva economia, perquè ho ha paralitzat. Estem davant una situació complexa, extraordinària. Esperem que es millori, se suavitzi i tornem a tenir el negoci normal que teníem amb la Xina”, afegeix el director general de la farmacèutica.

Durant aquest període, Peroxfarma no ha tingut “cap contacte” amb l’executiu xinès i s’ha informat de la situació a través dels transportistes i els empleats al país. “Hem estat molt en contacte amb la Cambra de Comerç, que ens anava dient quines eren les decisions del govern xinès i com s’havia d’actuar”, ha manifestat.

Des d’ACCIÓ, recomanen parlar amb els transitaris i clients per avaluar la situació. “Si no s’estan complint les clàusules contractuals, pot tenir uns costos” per l’empresa, adverteix Serradell. De fet, “moltes empreses” exportadores catalanes “estan esperant” a fer els enviaments de les comandes pendents a la Xina. “Prefereixen tenir els productes aquí abans de tenir-los parats en algun port del país”, afegeix.

En qualsevol cas, l’impacte econòmic no s’ha detectat només en les exportacions, sinó també en termes d’importacions, d’acord amb “totes les comandes que havien d’arribar de la Xina i no han arribat”, recorda Serradell.

Peroxfarma és tan sols una de les 2.000 empreses que exporten regularment a la Xina, amb un volum de negoci total de 1.500 milions d’euros a Catalunya. D’aquestes, 198 companyies tenen filials al país, “i algunes fins i tot hi tenen plantes productives”, segons les dades d’ACCIÓ.

L’impacte del coronavirus “és un fenomen global que afecta sobretot a les relacions comercials, i afectarà, més enllà del MWC”, reconeix la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón.

La consellera també s’ha referit a les baixes d’empreses al congrés de telefonia mòbil i ha expressat la seva voluntat per tal que finalment tingui lloc. “Ens agradaria que el MWC se celebrés perquè no hi ha cap element objectiu que impliqui més risc que un altre tipus d’esdeveniment”, ha assegurat.

De fet, Chacón l’ha comparat amb la fira Integrated Systems Europe (ISE) que té lloc aquests dies a Amsterdam. “Ells també han tingut baixes”, manifesta.

En qualsevol cas, l’impacte econòmic del coronavirus a Catalunya estarà molt marcat per l’evolució del congrés de telefonia. A tall d’exemple, l’estand d’Ericsson són 6,5 milions d’euros només amb la reserva de l’espai.

“Reagendar, pel que fa a l’espai i d’agendes dels assistents, un esdeveniment tan important com el MWC no és senzill. La cancel·lació serà l’última de les solucions que GSMA i les administracions es plantegin, però si continua l’escenari previsible de cancel·lacions, que segur que n’hi haurà més, no tindran molta més solució”, admet el director del Master in International Business de l’EAE.

El també fundador i conseller delegat de la consultora Elsebits destaca la pèrdua d’inversions a Catalunya arran de “l’efecte arrossegament” provocat per les baixes d’empreses al congrés. Segons Sansó, la decisió de determinades companyies de no assistir al congrés pel coronavirus provoca un “cost d’imatge” en les empreses que no cancel·len la seva presència.

Tot plegat, “s’ha d’entendre en el context de competència ferotge nacional i internacional que està patint Barcelona com a seu del MWC i la pressió per deixar-ho de ser en els pròxims anys”, manifesta el director del màster de l’EAE.

EL PREU DE LA LLIBERTAT

Des del 2013 a Revista Mirall hem treballat per fer realitat un espai de periodisme valent, crític i combatiu. Seguim en peu gràcies al suport voluntari dels nostres subscriptors. Suma't des de només 2€/mes